Nyomtatás

Ezért válhatnak az introvertált emberek jó vezetővé

Írta: Kurucz Enikő 2017. október 11., szerda 06:56
Értékelés:
(0 szavazat)

Ahogyan Shakespeare is mondta: “A bolond azt gondolja magáról, hogy bölcs, de a bölcs ember tudja magáról, hogy bolond.”

Ez az úgynevezett Dunning-Kruger hatás. A legtöbben azt gondolják, hogy a legrosszabbat feltételezik magukról- és ez a másik irányba is működik. Minél inkább alkalmatlan vagy, annál okosabbnak gondolod magadat, minél roszabb egy páciens interjúkészsége, annál kevésbé valószínű, hogy felismeri saját hiányosságait. Sőt még a rossz vezetők is azt gondolják, hogy átlagon felüliek.

Most a legújabb kutatások alapján kiderült, hogy az introvertált (passzív,csendes, mély gondolkodó típusok) jó vezetők lennének, még akkor is, ha a legtöbbjük úgy gondolja, hogy összeomlik a nyomás alatt.

Ez egy elfogadott tény, hogy az introvertált emberek ritkábban kerülnek vezetői pozícióba, mint az extrovertáltak. Ez részben azért van így, mert az intorvertált emberek úgy vélik, hogy az éles helyzetekben képtelenek cselekedni. Az extrovertált személyiségek (dominánsak, magabiztosak és meggyőzőek)- inkább tekinthetőek “vezetői jellegűnek”. De a tanulmányok azonosítottak olyan vezetői helyzeteket, ahol az introvertáltak valóban felülmúlják az extrovertáltakat- péládul proaktív csapatokon olyan vezetővé válnak, akik a csapatukban a növekedésre és a jólétre koncentrálnak. A másik jó hírünk pedig az, hogy a vezetők mindig cserélődnek. A kutatások azt mutatják, hogy a félelmeid valószínűleg eltúlzottak és nincs semmi oka annak, hogy nem tudod magadra erőltetni az extrovertált viselkedést. Annyira jó eredményeket produkált a mély érzésű, intorvertált emberek tesztelése, hogy azt tanácsoljuk maradj nyugodtan ilyen és fontold meg a vezetői pozíciót.

 

A cikk tájékoztató jellegű, a megjelenése pillanatában fennálló aktuális helyzetet tükrözi, ezért az információ felhasználása előtt kérünk, tájékozódj hivatalos forrásból is.

Megjelent: 454 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. október 11., szerda 07:06

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.