Csak szeszelünk, szeszelünk, de mit is iszunk valójában?

Írta: ave
Értékelés:
(0 szavazat)

Először vegyük csak sorra, hogy milyen röviditalokat ismerünk és honnan erednek, aztán lássuk kik mennyit fogyasztanak ezekből az italokból? Hiszen minden szeszesitalnak külön története van, más-más eljárással készülnek, más-más alapanyagokból, akár érdekes is lehet, hogy amikor iszunk egy konyakot (bár speciel ha fizetnének se innám), akkor mégis mit töltünk a szervezetünkbe?

Vodka

A vodka erjesztett gabonából vagy burgonyából készülő égetett szesz, víz és etanol elegye. Szesztartalma 35-70%. Lengyelországból vagy Oroszországból származik, mert van lengyel vodka és orosz vodka is. A lengyelek gyümölccsel ízesítik, az oroszok natúr, íztelen formában fogyasztják.

Rum

A rum nádcukor melaszból vagy nádcukor levéből erjesztett, lepárolt égetett szesz. A párlatot tölgyfahordókban érlelik, gyakran karamellel színezik. 37-60 % az alkoholtartalma. Az ókorra nyúlik vissza az eredete Kínába és Indiába. A malájok pl. brumot készítettek. A Karib-szigeti térségben a 17. században került sor az első rumlepárlásra. A cukornád ültetvényen dolgozó rabszolgák jöttek rá, hogy a melaszból alkoholt lehet erjeszteni. A hagyományok szerint a rum Barbadosról származik.

Whiskey

A whisky őrölt gabona erjesztésével és párlásával, majd fahordókban érleléssel készül. A gabonától függően lehet árpa, árpamaláta, rozs, rozsmaláta, búza és kukorica keveréke. A kontinensen először Spanyolországban jelent meg a mórok közvetítésével a középkorban, ekkor még csak aromának és illatszernek használták. Aqua vitate, élet vizének is nevezték. Írországban egy krónika szerint egy király 1405-ben belehalt a whisky ivásba. Skóciában az első írásos bizonyítékok 1494-ból valók, a király egy John Cor nevű szerzetesnek malátát utaltatott ki abból a célból, hogy készítsen aqua vitae-t. A whisky készítésében egyes országokban eltérések vannak. Whiskyt készítenek a skótok, írek, japánok, kanadaiak, amerikaiak, walesiek, indiaiak, németek, de a franciák és a svédek is.

Brandy

A brandy vagy borpárlat szőlő erjesztésével készül és a bor lepárlásával létrejött égetett szesz. Alkoholtartalma 35-60 %. Fahordókban érlelik, karamellel színezik. A brandy gyümölcs vagy törköly párlatot is jelent. Az Európai Unióban csak szőlőborból érlelt borpárlat lehet brandy. A köznyelvben a brandyt konyaknak is nevezik.

Cognac

Cognac név kizárólag a Franciaország Cognac borvidékén készült borpárlat neve lehet. Borpárlat sok országban készül, pl. Bulgária, Ciprus, Grúzia, Németország, Görögország, Olaszország, Magyarország stb.

Gin

A gin feltalálójának egy holland orvost Franciscus Sylviust tekintik. A Malátapárlatokat, malátacefrét, borókabogyóval, ánizzsal, köménnyel, korianderrel ízesítették és gyógyszertárban árusították vesebántalmak, zsába, gyomorpanaszok, epekő és köszvény ellen. III. Vilmos idején vált népszerűvé Angliában. A legelterjedtebb párlatok rossz minőségűek voltak és gyakran mérgező terpentinnel és kénsavval is ízesítették, hamisították. Sok egészségügyi problémát okozott, a megnövekedett halálozások okaként a csökkenő népszaporulatért is felelősnek tartották. A lecsúszott bárokban fogyasztották. A gin gyakori elnevezése volt az „anyaszomorító”. Magyarországon legismertebb a gin és tonik keveréke. Sok bárital alkotórésze. 

Tequila

A tequila őse Kr.e.III. évszázadra tehető, már az aztékok is fogyasztották, de párlatára az európaiak jöttek rá, amikor látták, hogy az indiánok milyen előszeretettel fogyasztják az édes „Pulgue”-t. Készítése csak Mexikó egyes területein engedélyezett. Kék agavét megfőzik, azután erjesztik, kétszer párolják, majd valamennyi vízzel hígítják. Ezt követi az ízesítés és a palackozás. A Cachaca a brazilok nemzeti itala, leginkább a rumhoz hasonlítható. Alapanyaga cukornád levéből készül. Illat és íz világa markáns, egzotikus koktélok készítésének alapitala.

Becherovka

A Becherovka feltalálói és kikísérletezői Josef Becher és gróf Plattenberg Mietingen szenvedélyes gyógyfüvészek voltak. Az eredeti gyomorkeserű 1807-ben készült el. Josef Becher cseppek formájában árulta a patikájában a gyógynövény aroma és alkohol keveréket. Így készült a Karlovy Vari Becherovka, amely 21 gyógynövény kivonatát tartalmazza.

Jägermeister

Annyit tudunk róla, hogy több mint 56 féle válogatott fűszert, gyógynövényt és gyümölcsöt tartalmaz. Az ital készítése mai napig családi vállalkozásban van és a készítését titok őrzi. Alkoholtartalma 35 %.

Vilmos

A Vilmos eredete Svájc, az alapanyag a Genfi tó partján a Zürichi- és Neuchateli tó partvidékén termesztett Williame néven ismert körte. A gyártás helye az Alpok lábánál fekvő Martigny város. Sikere a gyártási technológiában van. Az intenzív és harmonikus gyümölcsíz és illat igen kedvelt a vásárlók körében.

Unicum

Az Unicum Magyarország első számú italmárkája. Azért is különleges, mert a kivonatolás mellett még desztillálást is alkalmaznak, vagyis az alkotórészek egy részét lepárolják, majd ezt követően tölgyfahordóban érlelik. A kesernyés-fanyar ízű Unicum mellett ma már grapefruit vagy narancsízű és illatú is készül belőle. Az édesített Unicumot koktéloknál is felhasználják. Három millió liter fogy belőle évente hazánkban.

Zwack Fütyülős

A termék Zwack János és Béla ötlete volt még az 1960-as évekből. A Fütyülős palack őse a porciós palack volt, ebben tartották a Rákóczi-szabadságharc után itt állomásozó magyar és osztrák katonák a napi pálinka vagy boradagjukat. Nevét onnan kapta, hogy a felbontott hosszú vékony nyakán lévő szájába fújva, attól függően, hogy mennyi ital volt benne, magas vagy vékony hangot adott ki. Nemcsak Fütyülős barackot és szilvát, hanem édes-mézes, zamatos aszalt szilvás változatát is lehet kapni, melyek különlegesek és nagyon finomak.

Kik isszák a legtöbb égetett szeszt?

A rövidital fogyasztásában az oroszok állnak az első helyen. Ők isszák a legtöbb vodkát. Követik őket a fehéroroszok, ukránok, lengyelek stb. A magyarok fel sem kerültek a listára, ami szerintem dicséretes.

 

A rum fogyasztásban Kubáé a vezető szerep, őket követi a Dominikai Köztársaság, a Fülöp-szigetek, Spanyolország, USA, Németország. Mi szerencsére itt sem rúgunk labdába.

 

A legtöbb whiskeyt nem az angolok, vagy az írek fogyasztják, hanem a franciák. Az angolok csak a második helyet foglalják el, aztán jönnek a spanyolok, dél-afrikaiak, thaiföldiek, brazilok, stb. Mi nem vagyunk itt sem a listán. Szerencsére. Ezekből az italokból egy főre több liter is jut évente.

A drága égetett szeszek után nézzük, hogy állunk a borfogyasztással?

A híres francia és olasz borfogyasztás jelentős mértékben csökkent, de ez egész Európára jellemző. Viszont a kínaiak egyre több bort fogyasztanak, de Chilében és Ausztráliában is növekedett a borivók száma. A nagy többség (a kínaiak majdnem 80 %-a) az alacsony alkoholtartalmú vörös bort részesíti előnyben. A legtöbb magyar otthon, vagy vendégségben fogyaszt bort. Sajnálatos módon nálunk emelkedett a műanyag palackozású borok vásárlóinak a száma. Sokan vásárolnak ilyen bort a szupermarketekben vagy termelőktől. Legtöbben az édes vagy félédes borokat isszák. A kapható borok többsége olasz, német és francia import.

Sör

Itt van a nyár, a nagy meleg, ilyenkor az emberek szívesen fogyasztanak nem csak étkezések után egy-egy, esetleg sok-sok jó hideg sört. Sört az Európai Unió minden országában készítenek. Kaphatunk csapolt, üveges, vagy dobozos sört, eredeti vagy ízesített formában. Az igazi sörösök a csapoltra esküsznek. A legnagyobb sörivók a csehek, őket követik az osztrákok és a németek. A csehek évente 132 l/fő sört fogyasztanak, a németek és az osztrákok csak 108 l/fő fogyasztással büszkélkedhetnek. Őket követik az írek, ausztrálok, észtek, litvánok, lengyelek, stb. Magyarország egy 50-es skálán a 21. helyet foglalja el. Nálunk az egy főre jutó sörfogyasztás kb. 70 liter évente.

A cikk tájékoztató jellegű, a megjelenése pillanatában fennálló aktuális helyzetet tükrözi, ezért az információ felhasználása előtt kérünk, tájékozódj hivatalos forrásból is.

Megjelent: 1769 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. július 10., szerda 05:59

Tetszett a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Kultúr

 • 1

Életmód

 • 1

Sors

 • A

  A "szűz királynő" szüzessége

  Erzsébet királynő különleges géneket örökölt. Nem csak uralkodásra, de szüleit tekintve, szerelemre is született, hiszen a világ egyik legizgalmasabb romantikus történetének gyümölcseként kódolva volt a nagy érzelmekre. Apja, VIII. Henrik, anyja Boleyn Anna volt, aki miatt Anglia királya nemcsak saját, de országa hivatalos vallását is Bővebben
 • 1

Kereső

Kövess minket

Videók

Rövid hírek

 • 10 celeb, akiket bizonyos országokból kitiltottak

  A legnehezebb dolog a világon híresnek lenni. A hírességek gyakran még könyveket is írnak, hogy elmondják, milyen nehéz az életük.

  Bővebben
 • Szülei le akarták beszélni a világsztárt, hogy színésznő legyen

  Ha a szüleire hallgat, Margot Robbie (A Wall Street farkasa, Suicide Squad – Az öngyilkos osztag) ma „rendes munkát” végezne,

  Bővebben
 • Golden Globe a #MeToo jegyében

  Az idei Golden Globe ünnepség jóval több volt, mint egy nagyszerű filmes díjátadó a Hollywoodban elterjedt szexuális zaklatási botrány miatt.

  Bővebben
 • Begorombult az Arany Glóbusz-díjas színésznő

  Agresszív lépéseket tesz Emily Blunt (Gideon lánya /Arany Glóbusz/, Az ördög Pradát visel /Arany Glóbus-jelölés/), hogy Hollywoodban a nők ugyanakkora

  Bővebben
 • Ezek Meghan Markle újévi fogadalmai

  Meghan Markle számára 2018 élete egyik legjelentősebb éve lesz. Az amerikai színésznő feleségül megy Harry herceghez, ami által a világ

  Bővebben
 • Matt Damon azt hitte, átverőshow-ban szerepel

  Amikor felkérték Matt Damont a Kicsinyítés című film főszerepére, gyanakodva sandított körül: a kamerákat kereste, mert azt hitte, át akarják

  Bővebben
 • Ezt kívánja a rajongóinak karácsonyra Király Viktor

  A népszerű énekes gőzerővel készül karácsonyi lemezbemutató koncertjére, de sűrű programjában sem feledkezett meg rajongóiról.

  Bővebben
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • Most népszerű

Facebook

Bulvár

 • 1
 • 2
 • 3

Szerelem

 • 1
 • 2
 • 3

Ezotéria

 • 1
 • 2
 • 3

Világ

 • 1
 • 2
 • 3

Gyerek

 • 1
 • 2
 • 3

Könyv

 • 1
 • 2
 • 3

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.