Prostituáltak gyilkosa a pokolból

Írta: R.K.A.
Értékelés:
(0 szavazat)

Az egyik kedvencem Johnny Depp főszereplésével A pokolból című film, ami nem lett világsiker, nem lett nagy mozifilm, nyilván kissé lassú folyása miatt, de engem mégis teljesen lebilincselt. A film Hasfelmetsző Jack eseteit meséli el egy nyomozó szemszögéből, az utcalány áldozatokon keresztül. Kicsit utánajártam, vajon a valóságban mit tudunk az ügyről? Az az igazság, hogy ha részletekbe menően leírnám, hogy mi minden derült ki, mennyi feltételezés látott napvilágot, hányféle spekuláció van még ma is a gyilkos kilétére vonatkozóan, nyugodtan írhatnék regényt. Röviden azonban azt mondhatom, a valóságban még durvább volt a történet, mint a filmben, hihetetlen brutalitással gyilkolta meg áldozatait Hasfelmetsző Jack. Nyomoztak az ügyben, nagy csinnadrattával keresték a sorozatgyilkost, de nem találták. A rendőrség 1888-ban mégis lezárta az ügyet. Vajon miért? 

1888-ban a rendőrségre nagyméretű boríték érkezett, benne egy emberi vesedarabbal: “Ezt a fél vesét egy nőből szedtem ki. A másik felét megsütöttem és megettem." A boríték szerint a feladó a pokolból írta levelét. Amikor a negyedik prostituálttal is végzett, elterjedt a hír, hogy egy kegyetlen gyilkos garázdálkodik Londonban. A négy utcalány mindegyike öregedő, negyven körül járó szerencsétlen, elhasznált nő volt. Mind a négy a Whitechapel negyedben dolgozott, mely a legszegényebb réteg gyűjtőhelye volt akkoriban. Keskeny utcák, sikátorok, bordélyok, kocsmák, ópiumbarlang, bűz. Az itt született gyerekek fele sem érte meg az ötéves kort, olyan nyomorban éltek.

 

A nyomornegyedben rettenetes körülmények uralkodtak. Az álszent viktoriánus erkölcs szépen szemet hunyt az ország legszegényebbjeinek tevékenysége felett, így a számtalan prostituált felett is, úgy tettek, mintha nem is léteznének, nem törődtek azzal, hogy mire kényszerülnek egyesek csak az életben maradásukért. Sok nő adta el a testét, hogy a gyerekét etethesse, vagy saját magát fenntarthassa valahogy. Ezek közül a szerencsétlen nyomorultak közül szedte áldozatait a Hasfelmetsző.

 

A módszere szerint először egy sikátorban elkapta a nőt, és elvágta a torkát. Még haldoklása közben felvágta a hasát, huszonöt centiméteres hosszú késével. Első áldozata a negyvenkét éves Mary Ann „Polly” Nichols volt, második, az egyébként tüdőbajos „Sötét Annie” Chapman, majd felmerült egy korábbi gyilkosság is, de ott „csak” leszúrták a lányt, ezért nem biztos, hogy az is a sorozatgyilkos számlájára írható.

 

A gyilkos izgalmas téma volt, az előkelő szalonokban beszélgetés tárgya lett a gonosztevő, aki még attól sem riadt vissza, hogy nevet is adjon magának, vörös tintával írt levelét, melyben azon gúnyolódik, hogy a rendőrség soha nem kapja el, Hasfelmetsző Jack néven írta alá. Huh, ez bizony megborzongatta a biztonságos palotákban élő hölgyek tarkóját.

Persze, azért a rendőrség dolgozott. Voltak már bizonyos módszereik, melyeket be is vetettek. Először azt állapították meg, hogy a gyilkos profi, jól ismeri az anatómiát, szinte orvosi pontossággal tudja eltávolítani az egyes emberi testrészeket. (Ez ügyben más nézet is napvilágot látott.) Azt is tudjuk, hogy a gyilkosságok mindig éjjel 11 és hajnal 4 között követte el. De ezzel meg is állt a tudomány. A rendőrség sorra kezdte zaklatni az ismert szexuális bűnözőket, a henteseket, a visszaeső bűnözőket. Eredmény azonban nem született.

 

Az egyik gyilkosság alkalmával megzavarták a Hasfelmetszőt. Elvágta ugyan a lány torkát, de nem volt ideje kibelezni, levágni ezét-azát, úgyhogy gyorsan, alig negyven perccel később újra támadott, és akkor viszont sikerrel járt, ez volt az az áldozat, akinek a veséjét a rendőrségnek megküldte. Annál a lánynál, akit nem tudott megcsonkítani, édességet, és szőlőt (iszonyú drága volt akkoriban) találtak, tehát lehetett következtetni, hogy ezzel csalta el a gyilkos, ebből az is következik, hogy módos ember lehetett. Érthetetlen, hogyan sikerült 40 perc múlva újra gyilkolnia úgy, hogy mindenütt rendőrök álltak. A kibelezés sok vérrel jár, és egy véres ruhában járkáló embernek szemet kellett volna szúrnia. Hát, nem szúrt.

 

Ezután hat hétig csend volt. A nyomozás azonban érdekes irányt vett. A kettős gyilkosság éjszakáján egy járőr feltartóztatott egy elegáns urat, aki orvosnak vallotta magát. Sikerült meggyőznie a rendőrt arról, hogy engedje el, de a pletyka terjedni kezdett, miszerint egy előkelő társaságból való úr őrült meg, és gyilkolja kedvtelésből az utcalányokat. Majdnem egy évszázadon át volt gyanúsított Clarence hercege, Viktória királynő unokája. A korabeli újságok azonban soha nem említették ezt, hiszen a herceg a trónörökös, Edward walesi herceg (a későbbi VII. Edward király) legidősebb fia volt. A herceg labilis elmeállapota közismert volt akkoriban. Akik őt tartották Hasfelmetsző Jacknek, arra hivatkoztak, hogy az utolsó gyilkosság után a herceget elmegyógyintézetbe vitték, és 1892-ben bekövetkezett haláláig ott tartották.

 

Csakhogy egy herceget nem lehet megvádolni, igaz? Emellett a legutolsó, és egyébként legmegrázóbb és leggusztustalanabb gyilkosság után történt még valami. November 10-én végezte ki Hasfelmetsző Jane „Fekete Mary” Kelly-t a saját kis nyomorúságos otthonában. Alaposan kibelezte, és a darabjait körberakta a szobában. A háziúr fedezte fel a gyilkosságot. Ez volt a legutolsó. Összesen 14 gyilkosságot írnak a számlájára, de valószínű, hogy ténylegesen maximum ötöt követett el. A rendőrség néhány héttel később hirtelen lezárta az ügyet. Semmiféle tájékoztatást nem kapott a közvélemény, fel is háborodtak ezen az emberek. Arra gondoltak, hogy biztosan Clarence hercege vagy valamelyik megbolondult főrendőr lehetett a gyilkos, és most jól eltussolják miattuk az ügyet.

 

Sokkal valószínűbb viszont az, amit a rendőrség állított, hogy a gyilkos miután beismerte a tetteit, a Temzébe ölte magát. Egyébként ki is fogtak egy embert, egy sikertelen ügyvéd, Montague John Druitt személyében, aki akár a gyilkos is lehetett. Elmebetegségre hajlamos családban született, az anyja elmegyógyintézetben tengette napjait. Druitt folyton aggódott, hogy ő maga is megbolondul. Előkelő orvos család sarjaként jó nevelést kapott, és köztudott volt róla, hogy gyűlöli a nőket. Ráadásul minden alkalommal, amikor az anyjához igyekezett, át kellett haladni a nyomornegyeden. Mivel búcsúlevelet a rendőrség nem hozott nyilvánosságra, akár az is lehet, hogy Druitt valóban bevallotta a bűneit, és utána megölte magát abból a jogos félelméből kifolyólag, hogy ő maga is intézetben köt ki. Az anyját 1888. július 1-én vitték be az elmegyógyintézetbe, a sorozatgyilkos számlájára írt gyilkosságok pedig elméletileg ugyanabban az évben, augusztusban kezdődtek.

 

Persze, mindez találgatás, soha, semmire, még áldozatainak tényleges számára sem derült fény, mert bár a korabeli orvos-szakértő azt nyilatkozta, hogy kizárólag öt gyilkosság – négy korosodó prostituált és egy fiatal nő – írható a számlájára, addig más vélemények szerint jóval több gyilkosságot követett el. Az orvos-szakértő ráadásul az anatómiai, vagy orvosi tudását is elutasította Hasfelmetszőnek, szerinte még egy hentes, vagy lómészáros tudásával sem rendelkezett. Úgy gondolta, hogy egy szexuális bűnözőt kell keresni - bár szexuális aktusra nem volt bizonyíték a gyilkos és áldozata között – akinek a nő megalázó testhelyzete, illetve a csonkítás, kibelezés, trancsírozás okozott szexuális örömöt.

 

Rengeteg gyanusított volt, egy festőművész, aki megfelstette az áldozatokat, aztán volt egy nő is, aki egy elkövetett gyilkossága alkalmával pontosan Hasfelmetsző módszerét alkalmazva ölt...

 

A legutóbbi hír szerint egy leszerelt nyomozó kutatott az ügyben, és úgy tűnik, hogy megtalálta az egykori mészárost egy német kereskedő, Karl Feigenbaum személyében. Ő egyébként a New York-i Sing Sing-ben fejezte be földi pályafutását, ahová szállásadónője meggyilkolása miatt került. A nyomozó, Trecor Mariott, arra következtetett a gyilkosságok között eltelt időből, hogy a gyilkos utazó volt. Utánajárt, és kiderült, hogy a Nord Deutsche Line társaság hajója épp horgonyzott a kikötőben a gyilkosságok időpontjában, és utasuk volt Karl Feigenbaum is. „William Lawton, a kereskedő amerikai ügyvédje védence kivégzését követően azt álította, hogy Feigenbaum felelős a korábbi londoni halálesetekért. Lawton szerint a német egy időszakonként rátörő betegség hatására ölt és csonkított meg nőket; elképzelhető, hogy pszichotikus zavarban szenvedhetett.” (www.mult-kor.hu)

 

 

Forrás: en.wikipedia.org
              wikipedia.org
              www.mult-kor.hu


              

A cikk tájékoztató jellegű, a megjelenése pillanatában fennálló aktuális helyzetet tükrözi, ezért az információ felhasználása előtt kérünk, tájékozódj hivatalos forrásból is.

Megjelent: 1065 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. február 20., szerda 15:23

Tetszett a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Kultúr

 • 1
 • 2

Életmód

 • 1

Sors

 • A

  A "szűz királynő" szüzessége

  Erzsébet királynő különleges géneket örökölt. Nem csak uralkodásra, de szüleit tekintve, szerelemre is született, hiszen a világ egyik legizgalmasabb romantikus történetének gyümölcseként kódolva volt a nagy érzelmekre. Apja, VIII. Henrik, anyja Boleyn Anna volt, aki miatt Anglia királya nemcsak saját, de országa hivatalos vallását is Bővebben
 • 1

Kereső

Kövess minket

Videók

Rövid hírek

 • Radics Gigivel bújt ágyba Varga Viktor

  Varga Viktor már egy hete a betegágyat nyomja, de egy klipforgatás miatt erőt vett magán és felkelt.

  Bővebben
 • Kit Harrington elszúrta a lánykérést

   Amikor az eljegyzésről esik szó, mindig hatalmas nyomás van az emberen, hogy ez egy örökre emlékezetes, tökéletes pillanat legyen. Ez

  Bővebben
 • Peller Mariann: „Az én párom a legszuperebb apuka!”

  Peller Mariann párja igazi álomférj és mintaapa. Mikor kisebbik fiuk, Szilveszter egy éves lett, úgy alakult a helyzet, hogy ő

  Bővebben
 • Miért szinglik a szépségkirálynők?

  A Nemzet Szépe szépségverseny győztesei sok mindenben különböznek, de egy dologban hasonlítanak egymásra: mindketten egyedülállóak. Özer Nóra és Kis Gabriella

  Bővebben
 • Gyermekotthonban segédkeztek a Morning Show műsorvezetői

  Szombaton is együtt kezdte a napot Pataki Zita, Stohl András és Janklovics Péter. A Morning Show házigazdái ezúttal a Szátoki

  Bővebben
 • Marton Adrienn: Halálfélelmem volt a forgatáson

  Szakadó esőben és csúszós szerpentinen kezdett el gurulni alatta az autó. Marton Adrienn, a LifeTv Édes élet Toszkánában című műsorában

  Bővebben
 • Szakmát váltott egy napra Hajas László

  Mesterszakács lett a mesterfodrászból. Hajas László egy teljes napra átvette Wossala Rozina sztárséf helyét a Kishusom nevű éttermében. A mesterszakács

  Bővebben
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • Most népszerű

Facebook

Bulvár

 • 1
 • 2
 • 3

Szerelem

 • 1
 • 2
 • 3

Ezotéria

 • 1
 • 2
 • 3

Világ

 • 1
 • 2
 • 3

Gyerek

 • 1
 • 2
 • 3

Könyv

 • 1
 • 2
 • 3

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.