Az első férfi asszonya – Milétoszi Aszpaszia

Írta: T.R. Salty 2017. július 26., szerda 05:19
Értékelés:
(0 szavazat)

A közfelfogás szerint az ókori Hellaszban – Spárta kivételével – a nők helyzete nyomorúságos volt. Jogokkal nem rendelkeztek, nem taníttatták őket, és a házat is csak felügyelettel, kísérő társaságában hagyhatták el.

Ha a valóság nem is volt ennyire sarkos (a poliszpolgárok asszonyai, leánygyermekei általában rendelkeztek polgárjoggal), közszereplést, a polisz életében való részvételt valóban nem vállalhattak. Azonban volt néhány, akinek sikerült: költőnőknek, filozófusoknak – illetve a művelt hetéráknak.

Ezen asszonyok egyike volt Periklész, a Kr.e. V. századi Athén vezető politikusának felesége, Aszpaszia is.

A férfiak és nők viszonya az ókortól egészen az újkorig meglehetősen egyszerű sablon szerint működött: a család és az élet szervezője a férfi, a vele élő nő viszont legyen házias, tudjon szőni és fonni, a férfi által megszerzett javakkal takarékosan és beosztóan bánjon, nézzen a házi cselédség körmére, ne nagyon cifrálkodjon, legyen természetes, s ami a legfontosabb: szüljön törvényes utódokat.

Az ókori Hellasz legjelentősebb városában, Athénban is nagyjából ezen elvek szerint zajlottak a házasságok.

Egy-két kivétellel. És ezen kivételek egyike volt Periklészé, aki a Kr.e. 5 század közepén (első sztratégoszként – hadvezérként) az állam kvázi első embere lett. Amit elég szépen ki is használt maga és családja boldogulására. A férfi vagyonos arisztokrata nemzetségből származott, politikailag mégis az alsóbb néprétegeket (a démoszt) támogatta, így juthatott egyre feljebb. Emellett valóban tehetséges hadvezér is volt, aki több sikeres hadjáratot vezetett, ami megtámogatta karrierjét. Periklész Kr.e. 452-ben házasodott meg először. Második férje lett egy előkelő és vagyonos asszonynak, akinek nem ismerjük a nevét. Két fia született: Xanthiposz és Paralosz. Mint Plutarkhosz feljegyezte, a két ember házasélete nem volt boldog,

ezért a második gyermek világra jötte után úgy döntöttek, elválnak: az asszony máshoz megy feleségül (azaz valójában – és ez is képet ad a korról – a férj felajánlotta feleségét egy másik férfinak!).

Így volt-e vagy sem, de mindenestre befolyásolhatta a dolgot, hogy az államférfi ekkor már lényegében együtt élt Aszpasziával, akit Kr.e. 445 körül feleségül is vett (vagy nem, de erről később). A hölgy Kr.e. 480 körül a kis-ázsiai Milétoszban született, ami akkoriban (Athén mellett) a kultúra és tudományok fellegvára volt. Plutharkosz szerint az apját Axiokhosznak hívták, és nem lehetett szegény ember, mert lányát taníttatta (az ókorban egyébként senki sem tiltotta a lányok taníttatását – Leszbosz szigetén, a közismert Szapphónál leányiskola működött –, csak az oktatás magánügy volt, az foglalkozott vele, aki fontosnak tartotta, és akinek volt pénze).

Aszpaszia nagyon művelt lett, talán politikusokkal is kapcsolatban állt, és azért költözhetett át Athénba, hogy ott, a háttérből, Milétosz érdekeit képviselje.

Az attikai városban ugyan idegennek számított (úgynevezett metiokosz lett), de iskolát nyitott, ahol retorikát tanított nemcsak fiúknak, hanem lányoknak is. A szónoklat ekkoriban épp csak elterjedt Athénban, ezért az iskola hihetetlenül népszerű lett, a kor jeles politikusai, filozófusai is jártak oda tanulni. Ez persze borzolta a helyi kedélyeket (hogy egy nő iskolát nyit!), és

azonnal elterjedt a híre, hogy valójában tanítás címén luxusbordélyt üzemeltet,

ahol a kor legműveltebb prostituáltjait, a hetérákat képzik ki. (A hetérák vagy hetairák szerepe egyedülálló volt a világtörténelemben: a nagyon művelt és szép hölgyek szellemes társalkodók voltak, és zenével, tánccal is szórakoztatták a szex mellett a férfiakat a lakomákon. Leginkább a japán gésák állíthatók velük párhuzamba). Plutarkhosz a következőket jegyzi meg (igaz, sok száz évvel később):

„Nos, Aszpasziát, úgy gondolják, mint bölcs és politikához értő nőt becsülte Periklész. Még Szókratész is gyakran felkereste tanítványaival együtt, s barátai nemegyszer elvitték hozzá feleségüket is, hogy megfigyeljék társalgását, pedig nem űzött valami erkölcsös vagy tisztes foglalkozást: rabszolgalányokat oktatott a hetairák mesterségére.”

A szövegből kitűnik, hogy a jeles életrajzíró is érezhette a zavart a történetben, hisz egy bordélyházba minek mennének a kor vezető filozófusai a feleségeik kíséretében? Ráadásul nem is a testi örömökért, hanem tanulni!

Egy ilyen látogatás alkalmával találkozhatott a nő Periklésszel, és az szinte azonnal beleszeretett.

Aszpaszia tanította szónokolni a férfit, aki sokszor politikai kérdéseket is megbeszélt vele, majd a válása után összeköltöztek. Ugyan a források feleségnek nevezik Aszpasziát, valójában nem volt a politikus törvényes asszonya. Athénban ugyanis polgár csak polgárral házasodhatott, a milétoszi nő pedig idegennek számított, mindenféle polgárjog nélkül.

Így viszonyuk valójában csak „élettársi” kapcsolat lehetett.

Ennek ellenére boldogan éltek. Plutarkhosz szerint „valahányszor reggel elment hazulról (Perikész), vagy este hazajött az agoráról, mindig csókkal köszöntötte Aszpasziát.” Boldogságukat két dolog árnyékolta be. Közös gyermekük, az ifjabb Periklész az asszony származása miatt (és épp az apja által meghozatott szigorú törvénynek köszönhetően) nem lehetett athéni polgár. Ezt még könnyen megoldották. Az atyai tekintély, befolyás és politikai nyomásgyakorlás hatására népgyűlés ez esetben „kivételt tett”, és a fiút törvényesítették. A másik sokkal súlyosabb volt, és nehezebben kezelhető. A pletyka ugyanis nemcsak Aszpaszia, hanem a politikus tekintélyét is kikezdte, hiába támogatták őt a kultúra és művészetek kiválóságai (mint például Szókratész vagy Platón).

Aszpasziát Kr. e. 438-ban istentagadás vádjával bíróság elé állították,

ám ő nő és idegen létére, nem jelenhetett meg a bírósági tárgyaláson. Védelmében Periklész mondott beszédet (amit állítólag a felesége írt), és olyan jól adta elő, hogy rimánkodására az asszonyt fölmentették. Az istentelenség vádját Hermipposz vígjátékíró fogalmazta meg, és arra alapozta, hogy állítólag Aszpaszia egy alkalommal vendégséget rendezett otthonában, s a megjelent vendégeket a kilenc múzsa jelmezébe öltöztette, és a múzsák nevén szólította őket. A per tárgyalásán alkalom nyílt rá, hogy előhozakodjanak a közszájon forgó történetekkel Aszpaszia erkölcstelenségéről és Periklész szerelmi kalandjairól.

A beszéd és a politikus felléptének hatására azonban a vád összeomlott.

Boldogságuk sajnos nem tartott túl sokáig. Kr. e. 429-ben Periklészt is elragadta a peloponészoszi háború idején Athént sújtó járvány. Hogy védje családját, özvegye újból férjhez ment egy gazdag és magas rangú, de igen műveletlen politikushoz, aki ugyancsak hamar elhalálozott. Az asszony további sorsáról nem maradtak hátra dokumentációk, talán valamikor Kr.e. 400 körül hallhatott meg.

És hogy hetéra volt-e a milétoszi Aszpaszia, ahogy sok történelmi munkában olvashatjuk?

A közvélemény azon botránkozott meg, hogy férfitársaságban mutatkozik és beleszól a beszélgetésekbe, sőt olykor éppen ő vezeti a társalgást. Minthogy e korban a férfiak mellett csak hetérák mutatkozhattak a lakomákon, a nők, akiket ilyen helyzetben láttak, rossz hírbe keveredtek. Így nem csoda, hogy Aszpasziáról azt terjesztették, hogy ő is hetéra, sőt, bordélyházat vezet. Ennek alátámasztására azonban nem találunk semmilyen adatot. Így aztán maradt a pletyka, és a szóbeszédnek köszönhetően a szépséges, szellemes és művelt Aszpaszia dicsfénye rávetült olyan hetérákra is, akik csak szépek voltak és drágák, de műveltek már nem annyira. A milétoszi nő emlékét viszont, aki az ókorban ritkának számító szerelmi házasságot kötött és a férfiakkal egyenrangú tekintélyt vívott ki magának, megőrizték az örökkévalóságnak a szobrok, festmények és a krónikák lapjai.

Forrás:
Mult-kor.hu 
Wikipedia.hu
Németh György: Karthágó és a só.
Budapest, 2002
A kép forrása: Aspasia on the Pnyx / Henry Holiday (1839–1927), wikipedia

A cikk tájékoztató jellegű, a megjelenése pillanatában fennálló aktuális helyzetet tükrözi, ezért az információ felhasználása előtt kérünk, tájékozódj hivatalos forrásból is.

Megjelent: 751 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. július 26., szerda 10:49

Tetszett a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Kultúr

 • 1

Életmód

 • 1

Sors

 • A

  A "szűz királynő" szüzessége

  Erzsébet királynő különleges géneket örökölt. Nem csak uralkodásra, de szüleit tekintve, szerelemre is született, hiszen a világ egyik legizgalmasabb romantikus történetének gyümölcseként kódolva volt a nagy érzelmekre. Apja, VIII. Henrik, anyja Boleyn Anna volt, aki miatt Anglia királya nemcsak saját, de országa hivatalos vallását is Bővebben
 • 1

Kereső

Kövess minket

Videók

Rövid hírek

 • 10 celeb, akiket bizonyos országokból kitiltottak

  A legnehezebb dolog a világon híresnek lenni. A hírességek gyakran még könyveket is írnak, hogy elmondják, milyen nehéz az életük.

  Bővebben
 • Szülei le akarták beszélni a világsztárt, hogy színésznő legyen

  Ha a szüleire hallgat, Margot Robbie (A Wall Street farkasa, Suicide Squad – Az öngyilkos osztag) ma „rendes munkát” végezne,

  Bővebben
 • Golden Globe a #MeToo jegyében

  Az idei Golden Globe ünnepség jóval több volt, mint egy nagyszerű filmes díjátadó a Hollywoodban elterjedt szexuális zaklatási botrány miatt.

  Bővebben
 • Begorombult az Arany Glóbusz-díjas színésznő

  Agresszív lépéseket tesz Emily Blunt (Gideon lánya /Arany Glóbusz/, Az ördög Pradát visel /Arany Glóbus-jelölés/), hogy Hollywoodban a nők ugyanakkora

  Bővebben
 • Ezek Meghan Markle újévi fogadalmai

  Meghan Markle számára 2018 élete egyik legjelentősebb éve lesz. Az amerikai színésznő feleségül megy Harry herceghez, ami által a világ

  Bővebben
 • Matt Damon azt hitte, átverőshow-ban szerepel

  Amikor felkérték Matt Damont a Kicsinyítés című film főszerepére, gyanakodva sandított körül: a kamerákat kereste, mert azt hitte, át akarják

  Bővebben
 • Ezt kívánja a rajongóinak karácsonyra Király Viktor

  A népszerű énekes gőzerővel készül karácsonyi lemezbemutató koncertjére, de sűrű programjában sem feledkezett meg rajongóiról.

  Bővebben
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • Most népszerű

Facebook

Bulvár

 • 1
 • 2
 • 3

Szerelem

 • 1
 • 2
 • 3

Ezotéria

 • 1
 • 2
 • 3

Világ

 • 1
 • 2
 • 3

Gyerek

 • 1
 • 2
 • 3

Könyv

 • 1
 • 2
 • 3

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.