Asszony, gyerek verve jó!

Írta: Buczkóné Pásztor Melinda 2017. május 15., hétfő 03:11
Értékelés:
(0 szavazat)

Az ember szíve összeszorul, amikor arról hall, hogy gyermekeket bántalmaznak, még inkább, ha a bántalmazó maga a szülő. Pedig elképesztően gyakori Magyarországon a családon belüli erőszak, sőt, a társadalom egy része el is fogadja, legalábbis nem tesz ellene semmit. A gyerek felpofozását még ma is elrettentően sokan hatásos nevelési eszköznek tartják. 

A klasszikus definíció szerint agressziónak nevezünk minden olyan szándékos cselekvést, amelynek indítéka, hogy – nyílt vagy szimbolikus formában – valakinek vagy valaminek kárt, sérelmet vagy fájdalmat okozzon (Ranschburg, 1998).

Az agressziónak, bántalmazásnak három fajtája van.

 • Az első a verbális, vagyis szóbeli bántalmazás, amikor az illetőt szavakkal sértünk meg, például ha valakit hosszabb ideig csúfolnak, sértő neveken szólítanak, megalázó helyzetekbe hoznak. A verbális erőszak a másik természetét, képességeit támadja, ezzel önbizalmát súlyosan roncsolva. 
 • A második a fizikai bántalmazás, amikor valakit fájdalommal járó testi sérülés ér ( megütik, megrúgják, megtépik a haját és stb). Azonban fizikai bántalmazásnak minősül az is, ha valakit szexuálisan bántalmaznak. 
 • Végül pedig az érzelmi bántalmazás következik, ami természetesen magába foglalja a fizikai és szóbeli bántalmazást is. Az érzelmi bántalmazás károsítja leginkább a személyiséget, amikor teljes közönyt mutatnak a másik felé, szinte keresztülnéznek rajta, hozzá sem szólnak, vagy olyan dolgokra kényszerítik, amelyek megalázóak, rossz érzésekkel járnak.

Manapság egyre inkább gyakoribb jelenség a családon belül erőszak Magyarországon. „A legnagyobb veszély nem az utcán, parkban, szórakozóhelyen fenyegeti az embert, hanem saját otthonában."

Az országban elkövetett összes emberölés kétharmada családon belüli erőszak következménye.

Ennek az évi 100-150 gyilkosságnak a háromnegyed részében a férj öli meg a feleséget, a maradék egynegyed zömmel szülő-, testvér- gyilkosság. Vagyis az áldozatok főleg nők. Minden negyedik családban a férj rendszeresen veri az asszonyt, és többnyire a gyerekeket is. Becslések szerint 110-120 ezer gyerek él az országban, akit szülei (az anya is) rendszeresen vernek, vagy szexuálisan zaklatnak.

A feleség- és gyermekbántalmazók zöme teljesen "normális ember",

orvos, mérnök, segédmunkás, szakmunkás, aki főnökeivel, munkatársaival tud kulturáltan kommunikálni, csak otthon, a gyengébbeket terrorizálja. Ritkán, az esetek kevesebb, mint egy százalékában az erőszaktevő elmebeteg.” (Dr. Kazai Anita) Napjainkban nagyon fontos kérdéssé vált, hogy lehet-e a verés a gyermeknevelés eszköze?

„A TÁRKI felmérése szerint a 8 osztálynál kevesebbet végzettek 90%-a, az egyetemet végzettek 67%-a tartja a pofozást szülői jognak.” (Dr. Kazai Anita)

Ma már törvény védi a gyermeket családon belül bántalmazástól is. Egy törvény azonban akkor válik betarthatóvá, ha a társadalom tagjai elfogadják.

Sajnos a társadalom ma is elfogadható eszköznek tartja a gyermek megverését, rángatását, hiszti esetén a hideg zuhany alá állítását.

A legtöbb ember nem tart verésnek egy-egy elcsattant pofont, vagy a gyermek fenekének elverését. A leggyakoribb eszköz a felnőtt kezén kívül a fakanál, vagy a nadrágszíj. Sok családban él még a hagyomány, mely szerint, ha probléma van a gyermekkel, elkerülhetetlen az erőszak. Kutatások igazolják, hogy azok a szülők, akiket gyermekkorukban vertek, kétszer gyakrabban nevelik veréssel a gyermekeiket, mint akiket gyermekkorukban nem bántottak a szülei. Ez az adat azt mutatja, hogy a szocializációs minta milyen nagymértékben befolyásolja a szülő fegyelmezési eszköztárát.

A családon belüli erőszak generációról generációra terjed. Azok a gyermekek, akiket veréssel nevelnek a szüleik, kamasz- és felnőtt korukban szorongással küzdenek, vagy agresszívek lesznek. A bántalmazott gyermek a testén viseli a sérülések nyomait, amelyek előbb-utóbb begyógyulnak, de a bántalmazásokhoz társuló lelki sérülései sok esetben gyógyíthatatlanok.

Az UNICEF a gyermekbántalmazások gyakoriságát és súlyosságát tekintve a világ legveszélyesebb helyei között tartja számon hazánkat.

Egy 2004-ben végzett magyarországi kutatás szerint, a bántalmazott gyermekek nemenkénti megoszlása a következő volt: lány (21%), fiú (79%). De vajon mi lehet az oka a gyermekbántalmazásnak? A gyermeknevelés nem velünk született képesség, így bántalmazás fordulhat elő, amikor a szülő nem tudja uralni indulatait.

Leggyakrabban négy tényező vezet ilyen kontrollvesztéshez:
- a gyermek „mássága”,
- nincs megfelelő érzelmi támogatás,
- módosult tudatállapotok,
- családi válság.

A gyermekként bántalmazott felnőttek nem rendelkeznek a megfelelő problémamegoldó módszerekkel, kicsi az önbecsülésük, sokszor ezek is vezethetnek erőszakos megnyilvánulásokhoz. A gyermek veszélyeztetettségének másik formája az elhanyagolás. Elhanyagolásnak nevezünk minden olyan mulasztást, amely jelentősen árt a gyerek egészségének, vagy lassítja, akadályozza értelmi és érzelmi fejlődését.

Egy gyereket elhanyagolhatunk érzelmileg is, ez azt jelenti, hogy hiányzik a szeretetkapcsolat a szülő és a gyermek között.

A szülő elutasítja a gyermek érzelmi kötődését, gyerek jelenlétében beszél erőszakosan, durván a másik családtaggal. A fizikai elhanyagolás alatt azt kell értenünk, hogy az alapvető fizikai szükségletek elmulasztása, például orvosi ellátás késleltetése, orvosi utasítások be nem tartása, védőoltások be nem adatása stb. Végül oktatási-nevelési elhanyagolásnak az, amikor a gyerek nem vesz részt a kötelező iskolai tanórákon, illetve nem veszi igénybe a javasolt fejlesztési képzéseket.

A pszichológusok megállapítása szerint, azok az emberek bántalmazzák gyakran partnerüket, más családtagjukat, akik korlátolt gondolkodásúak, hiperérzékenyek, féltékenyek, mások problémáira közömbösek, az állatokkal és gyermekekkel szemben gyakran kegyetlenek, beszédük durva, erőszakosak a szexben vagy gyakran fenyegetőznek erőszakkal stb. A statisztikák kimutatták, hogy a családon belüli erőszak jelen van az egész világon. Az Amerikai Egyesült Államokban a nőknek hatszor nagyobb esélye van, hogy partnerüktől erőszakot szenvednek el, mint a férfiaknak a nőktől. Több kutatás megállapítja, hogy a nők 50-70%-a szenved el életében legalább egyszer erőszakos testi sértést partnerétől. Ezek az adatok nagyon elkeserítőek számunkra.

Egy másik statisztikai adat tanúsága szerint a szexuálisan bántalmazott gyermekek 10 %-a 4 év alatti, 36 %-uk pedig 12 év alatti.

Az elkövetők több mint háromnegyede férfi, a női elkövetők száma nagyjából 5-15 %. A szexuálisan bántalmazott gyermekek bármely etnikum vagy népréteg tagjai lehetnek, ebből a szempontból nem lehet kiemelten veszélyeztetett csoportokat megnevezni. Meg kell azonban jegyezni, hogy az értelmi fogyatékosok nagyobb mértékű befolyásolhatóságuk miatt gyakrabban lesznek szexuális visszaélések áldozatai, gyermekként és felnőtt korukban egyaránt. (Zolnai, 2001)

Ezek a statisztikák is azt mutatják, hogy mindent meg kell tennünk az agresszió ellen a családban, akár az ismerősök körében is. Össze kell fognunk az erőszak ellen, csak így győzhető le a mindennapjainkban. „Vannak sebek, melyeket nem lehet kötszerrel bekötözni!”

Buczkóné Pásztor Melinda
fejlesztő-differenciáló, szakvizsgázott pedagógus, tanító, tréner, közoktatási szakértő

Felhasznált irodalom:

Dr. Ranschburg Jenő (1998) Félelem, harag, agresszió. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.
wikipedia.org
hoxa
lelkititkaink.hu
lelekbenotthon.hu
Dr. Kappéter István (2007) A konstruktív agresszió és a jövő formálása. Püski, Budapest.
ejf.hu
Dr. med. Rüdiger Penthin: Miért agresszív a gyermekem?

A cikk tájékoztató jellegű, a megjelenése pillanatában fennálló aktuális helyzetet tükrözi, ezért az információ felhasználása előtt kérünk, tájékozódj hivatalos forrásból is.

Megjelent: 1218 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. május 15., hétfő 16:36

Tetszett a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Kultúr

 • 1

Életmód

 • 1

Sors

 • A

  A "szűz királynő" szüzessége

  Erzsébet királynő különleges géneket örökölt. Nem csak uralkodásra, de szüleit tekintve, szerelemre is született, hiszen a világ egyik legizgalmasabb romantikus történetének gyümölcseként kódolva volt a nagy érzelmekre. Apja, VIII. Henrik, anyja Boleyn Anna volt, aki miatt Anglia királya nemcsak saját, de országa hivatalos vallását is Bővebben
 • 1

Kereső

Kövess minket

Videók

Rövid hírek

 • 10 celeb, akiket bizonyos országokból kitiltottak

  A legnehezebb dolog a világon híresnek lenni. A hírességek gyakran még könyveket is írnak, hogy elmondják, milyen nehéz az életük.

  Bővebben
 • Szülei le akarták beszélni a világsztárt, hogy színésznő legyen

  Ha a szüleire hallgat, Margot Robbie (A Wall Street farkasa, Suicide Squad – Az öngyilkos osztag) ma „rendes munkát” végezne,

  Bővebben
 • Golden Globe a #MeToo jegyében

  Az idei Golden Globe ünnepség jóval több volt, mint egy nagyszerű filmes díjátadó a Hollywoodban elterjedt szexuális zaklatási botrány miatt.

  Bővebben
 • Begorombult az Arany Glóbusz-díjas színésznő

  Agresszív lépéseket tesz Emily Blunt (Gideon lánya /Arany Glóbusz/, Az ördög Pradát visel /Arany Glóbus-jelölés/), hogy Hollywoodban a nők ugyanakkora

  Bővebben
 • Ezek Meghan Markle újévi fogadalmai

  Meghan Markle számára 2018 élete egyik legjelentősebb éve lesz. Az amerikai színésznő feleségül megy Harry herceghez, ami által a világ

  Bővebben
 • Matt Damon azt hitte, átverőshow-ban szerepel

  Amikor felkérték Matt Damont a Kicsinyítés című film főszerepére, gyanakodva sandított körül: a kamerákat kereste, mert azt hitte, át akarják

  Bővebben
 • Ezt kívánja a rajongóinak karácsonyra Király Viktor

  A népszerű énekes gőzerővel készül karácsonyi lemezbemutató koncertjére, de sűrű programjában sem feledkezett meg rajongóiról.

  Bővebben
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • Most népszerű

Facebook

Bulvár

 • 1
 • 2
 • 3

Szerelem

 • 1
 • 2
 • 3

Ezotéria

 • 1
 • 2
 • 3

Világ

 • 1
 • 2
 • 3

Gyerek

 • 1
 • 2
 • 3

Könyv

 • 1
 • 2
 • 3

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.