Nyomtatás

A számítástechnika „ősasszonya” – Ada Lovelace

Írta: T. R. Salty 2017. június 28., szerda 07:57
Értékelés:
(0 szavazat)

A számítástechnikát, a programozást hajlamosak vagyunk „férfias” dolognak tartani, olyasminek, amihez a nők általában nem értenek. Ennek ellenére az első számítógépes programot nagy valószínűséggel egy nő írta, olyan korban, amikor még a gőzgépek uralkodtak, és a számítógépeket hírből sem ismerték.

Augusta Ada King, Lovelace grófnője 1815. december 10-én született Londonban, az excentrikus költőzseni és botrányhős, Lord George Gordon Byron és Annabella Milbanke egyetlen gyermekeként – és a költő egyetlen törvényes gyermekeként. Byron nem jókedvében nősült meg, csak kitört körülötte a botrány, amikor fény derül féltestvérével (apja törvénytelen lányával) Augusta Leigh-vel folytatott viszonyára, melyből egy gyermek is született. Augusta vette rá bátyját, hogy a nagyobb baj elkerülése végett vegye el a naiv, előkelő körökből származó, a matematika iránt erősen érdeklődő Annabellát.

A házasság nem volt boldog, a férj nem igazán kedvelte feleségét („paralelogrammahercegnőnek” csúfolta, a matematikához való vonzódása miatt), és amikor a teherbe esett, igen finoman csak annyit mondott neki:

„Micsoda szörnyű dolgot sikerült beléd raknom!”

Vérfertőző viszonya is újra kezdődött, és amikor ezt a feleség megtudta, 1816-ban beadta a válókeresetet. A kis Ada Augusta (aki egyébként nagynénjéről, Augusta Leigh-ről kapta a nevét!) az anyjával maradt, Byron soha többé nem látta. A kislány nagyon jó nevelést kapott, és, hogy ne lehessen olyan őrült, mint az apja, anyja leginkább a matematika felé terelte érdeklődését. Ez annyira jól sikerült,

hogy Ada 12 évesen (a madarak röptét és különféle anyagok felhasználhatóságát vizsgálva) elkészítette egy ló alakú, gőzzel hajtott repülőgép vázlatát!

Az udvarnál is bemutatták az ekkor már zseninek tartott lányt, aki nagyon elbűvölte Lovelace grófját, William Kinget. 1835-ben házasodtak össze, három gyermekük született. A kor társasági, tudományos és művészeti krémje járt hozzájuk, hatalmas kastélyuk a szellemi pezsgés központjává vált. (Charles Dickens például annyira jó viszonyt ápolt a grófnővel, hogy amikor az már halálos beteg volt, a betegágyánál olvasott fel neki részleteket megjelenés előtt álló Dombey és fia című regényéből.) Mindezek ellenére a házasság nem volt túl boldog,

pletykák keringtek Ada szeretőiről is, de ennél is komolyabb problémát okozott játékszenvedélye.

Úgy gondolta, a kártyában nem a szerencse, hanem a matematika számít, és próbált modelleket megalkotni rá – több ezer fontnyi adósságot felhalmozva. A „kemény évek” után azonban lehiggadt, és az 1840-es évektől egyre inkább csak a matematika felé fordult. Már 17 évesen megismerkedett Charles Babbage-el, akit a programozható számítógépek atyjának is nevez a tudomány. Az ő munkatársaként Ada lefordított angolra az olasz katonai mérnök és matematikus, Luigi Menavra Az analítikus gépezet című tanulmányát, melyet Babbage számítógép-ötleteiről, terveiről írt. Ada nem csak fordította, hanem egyes kutatások szerint ki is egészítette művet, olyan számítási modelleket alkotva, amellyel a gép másra is felhasználható, mint matematikai műveletek végrehajtására.

Akár „képes lehet bármilyen összetettségű zenedarabok komponálására” – jegyezte meg egy levelében mesterének.

Modelljeit ezért sokan a világ első számítógépes programjának tartják – létező számítógép nélkül! Hogy az egészből mi volt csak Ada érdeme, és mi Babbage-é, azt ma már nem tudhatjuk, de a grófnő érdeme elvitathatatlan a számítástechnika történetében. Nem véletlen talán, hogy 1980-ban az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma elfogadta az Ada prorgamozási nyelvet,

és a Microsoft termékeinek eredetiséget igazoló hologramján is az ő képe látható.

Ada Lovelace 1852-ben halt meg, méhrákban, melytől sokat szenvedett. Kérésnek megfelelően soha nem ismert apja mellé temették a hucknalli Szent Mária Magdolna templomban. 1991-ben, Babbage eredeti tervei alapján és a korban használt anyagokból felépítették a „differencálgépet”, melyen Adával együtt dolgozott (és amelyhez a tudós nyomtatót is tervezett!) Hatalmas, többtonnányi monstrum lett – és működött!

Felhasznált irodalom: Wikipedia
                                   History.com
A kép forrása: wikipedia

A cikk tájékoztató jellegű, a megjelenése pillanatában fennálló aktuális helyzetet tükrözi, ezért az információ felhasználása előtt kérünk, tájékozódj hivatalos forrásból is.

Megjelent: 700 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. június 28., szerda 08:05

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.