Nagy Judit: „Az élet nem alanyi jogon jár”

Írta: R.K.A. 2017. május 24., szerda 07:33
Értékelés:
(0 szavazat)

Nagy Judit arcát mindenki ismeri, hisz éveken át vezetett műsort, híradót a köztévén. Öt éve azonban karriert váltott, és lemondott a reflektorfényről. Most coachként dolgozik, és boldog. A napokban megjelent könyve, az Ébredéseim, egy különleges írás. Judit kitárja a lelkét az olvasók felé, és elmeséli élete legnehezebb, ugyanakkor legszebb szakaszát. Kislánya megszületése után komplikáció lépett fel, élet és halál közt lebegett. Két napig mesterséges kómában tartották, nem lehetett a gyermekével...

Az életed egy nagyon kemény időszakát dolgoztad fel. Pontosan miről mesélsz nekünk?

Az elmúlt tíz évem önismereti utazásáról, a szembenézésemről önmagammal, az életemmel. Ennek a folyamatnak eszenciájaként született ez a könyv. Az alappillérek: az anyaság, karrier, nőiesség. A kiindulópontja a szülésem. Volt egy halál közeli élményem, és ezzel az élménnyel jött egy veszteség is, az, hogy az első napokat nem tudtam a lányommal tölteni.
A könyvben elmondom, hogyan néztem szembe ezzel, és ez a szembenézés milyen felismeréseket hozott számomra. Milyen komoly személyiségváltozást és fejlődést eredményezett, és hogy ebből hogyan kristályosodott ki az utam, amin ma járok.

A legfontosabb mondanivalója, hogy merj szembenézni magaddal és a problémáiddal.

Számomra e folyamat során világos lett az, amit gyermekkoromban és már a tévés korszakomban is éreztem, hogy van bennem egy nagyon erős hívás arra, hogy segítsek. Ez gyönyörűen letisztult ebben az időszakban, azonban ahhoz, hogy ezt felismerjem, végig kellett élnem azt, ahogyan anyává váltam, a küzdelmet saját magammal, fel kellett dolgoznom az élményt, fel kellett ismernem a nőiességemmel kapcsolatos érzéseimet, és azt, hogy ez az egész hogyan hatott a karrieremre. Ekkor váltottam hivatást.

Most tudom, hogy az utamon vagyok, és hogy coachként segíthetek az embereknek.

Az életem apró mozaikjai összeálltak egy komplett egésszé. Operaénekesnőnek, vagy színésznőnek készültem, ezért nagyon sokat foglalkoztam a hangommal, és most speciális tréningeket tartok, melyek során beszédtechnika, előadói stílus fejlesztéssel is foglalkozom. Coachként nagyon sokat dolgozom az emberek hangjával, beszédével. Nem véletlen hát, hogy korábban a hangomat képeztem, noha nem azt a karriert választottam végül, melyre eredetileg készültem.

Mennyire gyötört meg az írás? Az, hogy újraélted az egész történetet. Kezdjük azzal, hogy ez egy gyötrő emlék?

Ez egy élveboncolás. A gyötrelem kifejezés, ahogyan kimondjuk, valószínűleg mindenkinek mást hív be. Ezért én óvatos lennék ezzel a szóval, mert mindannyian társítunk hozzá egy képzetet. Voltak fájdalmas periódusai is az írásnak, ugyanakkor egy gyönyörű szülési folyamatként gondolok rá. 9 hónap alatt írtam meg ezt a könyvet, tehát azt gondolom, hogy csodás szimbolikája van. Valamit nagyon el kellett engednem, és ez szó szerint benne is van a könyvben, de nem szeretném lelőni a lényeget.

Fájdalmasan szép volt az írás időszaka.

Nagyon érdekes, hogy szomatikusan ugyanazokat a tüneteket produkáltam, amikor elengedtem a könyvet, mint a szülésemkor.

Hiszed azt, hogy a lányod gondolkodása, érzelmei és a szülés utáni trauma összefüggésben van? Úgy gondolod, hogy a gyermek számára az első testi-lelki érintkezés kihat a későbbi életére?

Mivel ő az egyetlen gyerekem, nincs összehasonlítási alapom. Egyet tudok. Nagyon erős szimbiózisban voltam a kislányommal a várandósság alatt, sok más anyához hasonlóan, de természetesen annak, amit átéltem, volt egy borzasztó fizikális és lelki traumája. A traumának voltak utóhatásai. Amikor megszületett a gyermekem, a kezemben tarthattam. Aztán hirtelen jött egy komplikáció, ami két napra elszakított tőle, és amikor újra együtt lehettünk, úgy éreztem, nehéz vele felvennem a kapcsolatot. Mert ott volt a vakfolt. Az a két nap, amit mesterséges kómában töltöttem, önmagamba zárva.

Az életünkben nagyon sok vakfolt van, melyek a dilemmáinkat és az elakadásainkat okozzák.

Képzeld el, hogy a férjed tanít meg pelenkázni. Ez a női létemben is hozott kérdőjeleket. Erősen érzem, hogy ez a két napos elszakadás kihatott a gyermekemmel való kapcsolatomra. Nem véletlenül hívják az első együtt töltött időt arany órának. Bár erről a dúlám, Békés Emőke többet és jobban tudna beszélni. Az arany óra éppen a megérkezés, egy folyamat, amikor anya és gyermeke először találkozik, ismerkedik, és ebben a folyamatban nekem volt egy snitt.

Gondolod, hogy a lányod érzékelte azt a kiesett időt?

Azt biztos, érezte a gyerek, hogy nem tudtam mit kezdeni saját magammal sem addig, amíg nem kezdtem el feldolgozni ezt az élményt, és nem kezdtem el rátalálni önmagamra. Nagyon fontos, hogy legyen bátorságunk szembenézni önmagunkkal és legyen erőnk feldolgozni bármilyen fennakadást vagy veszteséget. Az én életemben iszonyú erős női minták vannak. Például az erdélyben született nagymamám.

Ugyanakkor, nagyon fontos, hogy bizonyos helyzetekben merjünk gyengék lenni, merjük felvállalni a sebezhetőégünket, merjünk segítséget kérni, és elfogadni.

Ez erősen kihat a nemi szerepekre is. Például hogyan tudom a gyengeségemmel megemelni a férjemet, vagy egyáltalán hogyan kapcsolódok saját magamhoz, az érzelmeimhez? Trénerként nagyon érdekes látnom, hogy amikor azt mondom, soroljanak fel érzelmeket, még az öt alapérzelemnél is elakadnak a hallgatók. Nagyon sok mindenre szocializálódunk az életben, az iskolában megszerezzük a lexikális tudást, de önismeret, kommunikáció területén hatalmas hiányosságaink vannak.
Amikor letisztult a kép, és képes voltam elengedni dolgokat, amikor felvállaltam önmagamat, a hitemet, és harmóniába kerültem magammal, én is elkezdtem másképp hatni a külvilágra, a családomra. Egészen más dinamikák alakultak ki, és ehhez nagyon izgalmas és különleges eszközök vezettek.

Merjünk segítséget kérni, merjünk szembenézni! Ez egy fájdalmas út, amiből könnyű kimenekülni, de ha végigmegyünk rajta, akkor olyan felismerésekre juthatunk, melyek elvezethetnek a harmóniához.

Mi kínzott téged valójában? Két napig nem tudtál a lányoddal lenni, de nem a te hibádból...

Attól még az emberben van bűntudat. Hitem szerint valamiért kaptam ezt és fájt, hogy azt a nehéz kezdetet őrá teszem. Bűntudatom volt a családom miatt is, akik rettenetesen kemény napokat éltek meg. Bűntudatot okozott, hogy nem tudtam kapcsolódni a kislányomhoz, hogy azt az ideálképet, amely külső hatásra, és saját belső megfogalmazásból is előttem lebegett, nem értem el. Kínzott a folyamatos megfelelési kényszerem, a tökéletességre való törekvésem, és megingott a saját magamba vetett hitem.

Ugyanakkor nagyon megtanultam értékelni az életet. Az élet nem alanyi jogon jár.

A mi felelősségünk, rajtunk múlik, hogy milyen minőségű lesz.

Lemeztelenítetted a lelkedet, feltártad az életed egy nehéz szakaszát. Ez egy közismert ember esetében sokkal nehezebb, mint egy átlagos nő esetében. Nem volt benned kétely a kitárulkozással kapcsolatban?

Dehogynem, volt félelem, de egy fantasztikus csapattal dolgoztam. Annyira ügyesen erősítettek abban, hogy ezen az úton el kell indulnom, és mindeközben gyönyörűen vigyáztak rám. Korábban többen megkerestek, hogy írjak, de én soha nem éreztem erre hívást. Most azonban igen, és ehhez az kellett, hogy két ilyen csodálatos ember álljon mellém, Raskó Gabi és Tímár Rita, a Zazie kiadó vagány tulajdonosai, akik anyák, feleségek, mély érzésű emberek.  Az pedig végtelenül megnyugtatott, ahogy a fantasztikus olvasószerkeszőm Hollósi Niki tisztelettel és érzékenységgel bánt a szöveggel és nagyon finoman adta a visszajelzéseket.

Az önismereti utazásom hozta azt, hogy nem lehet mindenkinek megfelelni, és rájöttem, hogy nem is szeretnék.

Számomra az a boldogság, hogy akinek dolga van ezzel a könyvvel és magára ismer, az elvisz belőle valamit. Egy ügyért írtam, azért, hogy merjünk. Iszonyú bátorság kellett ahhoz, amin én végigmentem, de ezt nem adják ingyen. Nem mondom, hogy nincs néha megingásom, és nem félek, de ma már tudom kezelni a félelmeimet, és át tudom fordítani bátorságba, tettekbe. Nem lebénít, hanem tettre sarkall. Az lett az én ügyem, hogy segítsek tettre sarkallni, segítsek megértetni az emberekkel, hogy merjenek. Nem baj, ha csak azért veszi le valaki a polcról a könyvet, mert én vagyok az ismeretlen ismerős. Viszont ha ezt a gondolatot elviszi magával, ha erőt merít belőle, bátorságot kap általa, akkor már érdemes volt megszületnem, és itt maradnom.

Az Ébredéseim című könyv a BOOK24 oldalán és a Zazie Kiadónál is elérhető!

Fotó: Kurucz Enikő

A cikk tájékoztató jellegű, a megjelenése pillanatában fennálló aktuális helyzetet tükrözi, ezért az információ felhasználása előtt kérünk, tájékozódj hivatalos forrásból is.

Megjelent: 1929 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. május 25., csütörtök 08:07

Tetszett a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Kultúr

 • 1

Életmód

 • 1

Sors

 • A

  A "szűz királynő" szüzessége

  Erzsébet királynő különleges géneket örökölt. Nem csak uralkodásra, de szüleit tekintve, szerelemre is született, hiszen a világ egyik legizgalmasabb romantikus történetének gyümölcseként kódolva volt a nagy érzelmekre. Apja, VIII. Henrik, anyja Boleyn Anna volt, aki miatt Anglia királya nemcsak saját, de országa hivatalos vallását is Bővebben
 • 1

Kereső

Kövess minket

Videók

Rövid hírek

 • 10 celeb, akiket bizonyos országokból kitiltottak

  A legnehezebb dolog a világon híresnek lenni. A hírességek gyakran még könyveket is írnak, hogy elmondják, milyen nehéz az életük.

  Bővebben
 • Szülei le akarták beszélni a világsztárt, hogy színésznő legyen

  Ha a szüleire hallgat, Margot Robbie (A Wall Street farkasa, Suicide Squad – Az öngyilkos osztag) ma „rendes munkát” végezne,

  Bővebben
 • Golden Globe a #MeToo jegyében

  Az idei Golden Globe ünnepség jóval több volt, mint egy nagyszerű filmes díjátadó a Hollywoodban elterjedt szexuális zaklatási botrány miatt.

  Bővebben
 • Begorombult az Arany Glóbusz-díjas színésznő

  Agresszív lépéseket tesz Emily Blunt (Gideon lánya /Arany Glóbusz/, Az ördög Pradát visel /Arany Glóbus-jelölés/), hogy Hollywoodban a nők ugyanakkora

  Bővebben
 • Ezek Meghan Markle újévi fogadalmai

  Meghan Markle számára 2018 élete egyik legjelentősebb éve lesz. Az amerikai színésznő feleségül megy Harry herceghez, ami által a világ

  Bővebben
 • Matt Damon azt hitte, átverőshow-ban szerepel

  Amikor felkérték Matt Damont a Kicsinyítés című film főszerepére, gyanakodva sandított körül: a kamerákat kereste, mert azt hitte, át akarják

  Bővebben
 • Ezt kívánja a rajongóinak karácsonyra Király Viktor

  A népszerű énekes gőzerővel készül karácsonyi lemezbemutató koncertjére, de sűrű programjában sem feledkezett meg rajongóiról.

  Bővebben
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • Most népszerű

Facebook

Bulvár

 • 1
 • 2
 • 3

Szerelem

 • 1
 • 2
 • 3

Ezotéria

 • 1
 • 2
 • 3

Világ

 • 1
 • 2
 • 3

Gyerek

 • 1
 • 2
 • 3

Könyv

 • 1
 • 2
 • 3

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.