Kae Westa: "Egy nő gondolkodás nélkül olvas férfi szerzőtől"

Írta: T. R. Salty 2017. június 11., vasárnap 05:00
Értékelés:
(0 szavazat)

Feleség, kétgyermekes anya, szerkesztő és író – Kae Westa, azaz Barsiné Gál Erika gyereket nevel, háztartást vezet, dolgozik és könyveket ír. Az írónőt harmadik regénye, a Napsötét megjelenése után kérdeztük pályamódosításról, multitaszkingról és arról, milyen érzés nőként alkotni egy hagyományosan férfias zsánerben.

Mindig is erre a pályára készültél? Hogyan kerültél az írás, illetve a kiadás közelébe?

Mindig is írtam – talán így a legpontosabb. Kamaszfejjel még azt hittem, pillanatok alatt író leszek, még továbbtanuláskor is szempont volt, hogy majd a munka mellett is jusson időm a történeteimre. Aztán jött a valóság: elvégeztem a főiskolát, és dolgozni kezdtem.

Nyelvszakos tanárként először egy vidéki általános iskolában,

majd egy nagy szerelem kedvéért a fővárosba kerültem, ahol különböző irodai melókat kaptam. A szerelemből azóta is tartó házasság lett, de munkafronton nem javult a helyzet. Kicsit irigyeltem is azokat az embereket, akik örömmel jártak be dolgozni. Írásból külföldön is nehéz, Magyarországon szinte lehetetlen megélni, én pedig akkoriban csak hobbiból, magamnak firkálgattam. Egy időben úgy éreztem, ez örökre így is marad.

De végül eljött a változás. Hogyan?

Megszületett a fiam.

Ennyi?

(nevet) Nem, természetesen nem ennyi, de ezzel kezdődött. És ez nem is olyan kivételes dolog, mint hinnéd. Bár egy (vagy pláne több) kicsi gyerek is sok időt és energiát igényel, de az embernek gyakran támad hiányérzete, bármennyire szeresse is őket – hiszen nincs felnőttek között, nem dolgozik, nem használja ki úgy a képességeit, az eszét vagy a kreativitását, mint megszokta. Ilyenkor kezdenek sokan mesét írni, kézműveskedni, horgolni, bioszappant gyártani, tortakölteményeket sütni, netán ezeket interneten vagy ismerősök körében értékesíteni. Persze, ez sokszor kényszer is.

Nem könnyű olyan munkahelyet találni, ahol tolerálják, hogy szaladnod kell a gyerekekért az óvodába-iskolába, vagy épp már megint betegek.

Nekem szerencsém volt, hiszen az első két regényemet ebben az időszakban írtam, ekkor is jelentek meg, először A démon és a papnő, majd egy évvel később a Karvalyszárnyon. Mire pedig a kislányom is ovis korú lett, testhezálló munkát is találtam. Szerkesztőként magam osztom be az időmet, ennek minden előnyével és hátrányával.

Hogyan hangolod össze az írást a mindennapokkal?

A férjem nélkül nem menne. Ő az, aki nemcsak elviseli, de támogatja is, hogy egy-egy szombaton lelépjek itthonról a laptopommal, és egy kávézóban, írással töltsem a napot, és ha történetesen épp a mosogatáson spóroltam magamnak időt, bizony kézbe veszi a szivacsot. Fantasztikus apa, aki leviszi a gyerekeit a játszótérre, vagy alkalmanként vidékre a szüleihez. Így is kihívás, hogy mindenre jusson idő, de azt hiszem, ezt senkinek nem kell bemutatni, aki dolgozik és gyereket nevel: van, hogy az ember teregetés közben kérdezi ki a verset.

Én vasalás közben ötletelek a regényeimhez,

de azt inkább nem árulom el, mikor pucoltam utoljára ablakot. (nevet)

Miért éppen fantasy, amikor ez – legalábbis a köztudatban – eléggé férfias, macsó műfaj?

Részben pont ezért. Már gyerekkoromban is fantasyt olvastam – óvodában, Astrid Lindgrennel és az Oroszlánszívű testvérekkel kezdődött az őrület –, és bizony éreztem, hogy ezeket inkább férfiaknak írják. Én olyasmit szerettem volna, amiben ott a romantika és az erős női szereplők, akik nem csak biodíszletek a férfi főhős mellett, de megtartja az általam olvasott történetek erényeit is: a fordulatokat, az izgalmat, a különleges világot, a harcokat és a mágiát.

 

A neved manapság már eléggé ismert (látva Facebook oldalad és a blogod látogatottságát, illetve az érdeklődést a Könyvfesztiválon). Nőként hogy éled meg az írói létet? Hogy érzed, mennyire elfogadottak a női írók, vannak-e olyan akadályok, amikkel nekik meg kell küzdeniük, a férfiaknak pedig nem?

Mert a női írót sokan a romantikus–szerelmes–erotikus zsánerhez párosítják. Szerintem ez is változóban van. Főként, amióta megjelentek az ifjúsági piacon a misztikus-romantikus regények, amik alapvetően szerelmi történetek, csak épp a szereplők egyike vagy némelyike természetfeletti lény: angyal, vámpír, akár földönkívüli.

Elsősorban fiatalabb olvasóknál tapasztalom, hogy ez a kapu a komolyabb, keményebb fantasyhez is.

De beszélhetnénk akár a Harry Potterről, ami szintén a fantasztikumra irányította a figyelmet, illetve egyre több fantasyből készül sorozat – gondoljunk akár csak a Trónok harcára vagy az Amerikai istenekre –, és ezeket sem csak férfiak nézik. Ugyanakkor, amíg egy nő gondolkodás nélkül olvas férfi szerzőtől, fordítva még mindig erősebbek a fenntartások. De a tendenciát én még így is pozitívnak érzékelem.

Legújabb regényed, a Napsötét hősei kvázi istenek, és valójában nemtelenek. Ugyanakkor gyöngéd érzelmek is szövődnek közöttük, ezért a kötetet több fórumon már-már amolyan LMBTQ regénynek is kikiáltották. Szándékos volt ez a vonal, vagy csak később tudatosult – ha nem lepett meg –, hogy ilyen olvasata is lehetséges?

A nemtelenség koncepciója éppen azért született meg, hogy ne kerüljön a regény az LMBTQ skatulyába, mert hiszem, hogy ennél többről szól – és valahol persze erről is. A Napsötét szereplői egy-egy őselemet, fogalmat vagy akár természeti jelenséget testesítenek meg: a Napot, az Égboltot, a Vizeket vagy épp a Homályt. Így, bár a jellemvonásaik nagyon is emberiek, technikailag nem férfiak és nem is nők. Bárki szabadon elképzelheti őket egyiknek vagy másiknak, de én is tapasztaltam, hogy az olvasók döntő többsége férfinak látja őket. Egyetlen olyan személy van a regényben, akit személy szerint inkább érzek nőiesnek, egy viszonylag kis szerepet játszó mellékszereplő.

Ez a vonal egyébként, amelyben két "férfi" szeret egymásba, tudatos döntés volt, bár nem egészen szándékos:

egyszerűen úgy éreztem, azt a kapcsolati dinamikát, amit létre akarok hozni, nem tudnám működtetni egy hagyományos férfi-nő felállásban. De még így is fontosabb a rang- és korkülönbség a két szerelmes között, valamint az, hogy nemcsak nemtelenek, de mindkét főszereplő kifejezetten negatív, gonosz karakter. Azért is vágtam bele ebbe a regénybe, mert érdekelt, működhet-e, vagy meddig működhet az ő szerelmük.

Komoly rajongótáborod van. Fan art művészek készítenek illusztrációkat a műveidhez, a könyvfesztiválon pedig láttam, hogy még egy jókora Vrudla (a Napsötét főhőse) plüsst is kaptál. Hogy viseled a sikert, mit szólsz a rajongók rohamához?

Ezeket a sikereket én hajlamos vagyok az adott történetnek és szereplőinek tulajdonítani.

Nagyon izgultam, hogy vajon képes vagyok-e szerethetővé tenni egy olyan karaktert, mint Vrudla – és amikor heteken át készített plüsst kapok ajándékba,

számomra azt bizonyítja, hogy igen, lehet őt szeretni. Leginkább társaknak érzem azokat az olvasókat, akik rajzokat, fotókat küldenek, megosztják velem a dalt, amit olvasás közben hallgattak, bonbont készítenek, vagy éppen továbbgondolják a történetemet, és fanfictionöket írnak hozzá. Ezeket mind nagy-nagy becsben tartom, ugyanakkor az is rendkívül jólesik, amikor valaki egyszerűen csak megírja, hogy elolvasta és szerette valamelyik regényemet.

Milyen terveket dédelgetsz a jövővel kapcsolatban, illetve gondolsz-e arra, hogy kipróbálod magad más zsánerben is?

Mindig több ötletem van, mint ahánynak végül nekirugaszkodom. Jelenleg is dolgozom egy kéziraton, bár még nagyon az elején járok. Szeretnék kicsit új utakra indulni, túllépni a hagyományos kalandregényeken, de egyelőre azért maradok a fantasy keretein belül. Hogy aztán a jövő mit hoz, az még elválik.

A cikk tájékoztató jellegű, a megjelenése pillanatában fennálló aktuális helyzetet tükrözi, ezért az információ felhasználása előtt kérünk, tájékozódj hivatalos forrásból is.

Megjelent: 467 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. június 11., vasárnap 05:19

Tetszett a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Kultúr

 • 1

Életmód

 • 1

Sors

 • A

  A "szűz királynő" szüzessége

  Erzsébet királynő különleges géneket örökölt. Nem csak uralkodásra, de szüleit tekintve, szerelemre is született, hiszen a világ egyik legizgalmasabb romantikus történetének gyümölcseként kódolva volt a nagy érzelmekre. Apja, VIII. Henrik, anyja Boleyn Anna volt, aki miatt Anglia királya nemcsak saját, de országa hivatalos vallását is Bővebben
 • 1

Kereső

Kövess minket

Videók

Rövid hírek

 • Álomjárvány terjed a celebek között

  Celebgyerek invázió készül karácsony és újév között az Álomutazó című mesemusicalra. A sztárcsemeték már nagyon várják, de úgy tűnik, egy-két

  Bővebben
 • A franciák cenzúrázták A szürke ötven árnyalatát

  Dühöngenek a francia tévénézők, mert a TF1 csatorna kerek 15 percet kivágott A szürke ötven árnyalatából, természetesen a szexjeleneteket.

  Bővebben
 • Döbbenetes hasonlóság: Ők Elvis Presley unokái!

  Elvis két felnőtt unokája, Riley és Benjamin Keough le sem tagadhatnák, hogy a Király vére csörgedezik ereikben. Ahogy idősödnek a

  Bővebben
 • Testbeszéd- Miért babrálja állandóan a haját Meghan Markle?

  Mindannyunknak vannak félelmei és ehhez köthető “rossz” szokásai. Néhányan a körmüket rágják, míg mások folyton karbatett kézzel állnak. Ami pedig

  Bővebben
 • Király Viktor- alsógatya nélkül nem megy

  Mindig ad borravalót a szálláshelyen, ha csak teheti, a párjával utazik, és az alsógatyát ki nem hagyná a bőröndből Király

  Bővebben
 • Zoltán Erika: "Szeretem, hogy Maminak hívnak!"

  Zoltán Erikát nem kell bemutatni - 1986-ban, mindössze 24 évesen Szerelemre születtem című dalával lett közönségkedvenc az Interpop Fesztiválon, és azóta is

  Bővebben
 • Forró hangulatú bulival búcsúztatta az őszt a Miss Balaton

  Szombat este több száz meghívott bulizott a Miss Balaton Winter Party-n, köztük Epres Panni, Dukai Regina, Iszak Eszti, Dobó Ági,

  Bővebben
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • Most népszerű

Facebook

Bulvár

 • 1
 • 2
 • 3

Szerelem

 • 1
 • 2
 • 3

Ezotéria

 • 1
 • 2
 • 3

Világ

 • 1
 • 2
 • 3

Gyerek

 • 1
 • 2
 • 3

Könyv

 • 1
 • 2
 • 3

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.