Nyomtatás

Miért nem tud rendesen olvasni a gyerekem?

Írta: Jencsel Éva 2017. október 21., szombat 05:14
Értékelés:
(0 szavazat)

Nagyon sok olyan gyermekkel találkozunk, akinek a beszédhibája mellett olvasás- vagy írászavara van. A szülőkben is felmerülhet a kérdés, vajon miért megy olyan nehezen – a sok gyakorlás ellenére is – az olvasás az én gyermekemnek?

Már óvodás korban megfigyelhető a diszlexia veszélyeztetettség tünetei, mint például későn kezd beszélni, sok a hanghibája (általános pösze), zöngétlenít (zsák-sák), amuzikális, szegényes a szókincse, nyelvtanilag hibásan beszél.

Gyakori a hangátvetés, szótagcsere ( nadrág-nagrág, alma-amla), gyenge a verbális (szóbeli) vizuális (látási), fonematikus (beszédhang) emlékezetük, nehezen tanulják a színeket, napokat, számokat, keverik az irányokat, gyengén tájékozódnak, figyelmük változó.

Amennyiben ezeket a tüneteket észlelik az óvodás korú gyermeküknél, kérjék logopédus tanácsát. Az időben kezdett terápiával megelőzhető a diszlexia súlyosabb tüneteinek kialakulása. A súlyos beszédhibás gyermekek terápiája során tapasztalható, hogy a beszéd rendezése után is problémás lehet az iskolában az írás-olvasás megtanulása. Ha idejében nem kezelik a beszédhibákat, másodlagos tünetként olvasási, írási, nyelvtani, helyesírási zavar (diszlexia, diszgráfia, agrammatizmus), beszédfélelem (logofóbia), szorongás, magatartászavar, közösségbe való beilleszkedési nehézség, dadogás is társulhat.

A diszlexiás gyerekek az olvasás területén nem tudnak megfelelni az elvárásoknak,

ezért különböző magatartásformákkal reagálnak. Gyakran találkozunk, agresszív, bohóckodó, gátlásos, zárkózott gyerekekkel. Mindezek az iskolai tanuláson kívül, a pályaválasztást is megzavarhatják.

Lássuk csak, kit is nevezhetünk diszlexiásnak?

Diszlexiás az a gyermek, aki az általános iskolában csak az olvasást nem képes elsajátítani, annak ellenére, hogy jó értelmi képességű.

Milyen okok vezetnek diszlexiához?

A diszlexia lehet familiáris eredetű (a családban több generáción keresztül megfigyelhető az olvasás nehézkes elsajátítása, gyenge szövegértés) és lehet organikus károsodás következménye: szülés előtt, alatt és utáni sérülés, szervi, vagy működéses sérülés a beszédközpontban, mely az agy működésének egy részkiesését jelenti.

A diszlexia tanulási zavar.

Tünetei: különböző betűtévesztések, felesleges betűk, szótagok betoldása, kihagyása, szótagcserék. Hibás kombináció (amikor a hosszabb szavakat eltorzítják), a betűk sorrendjének, az olvasás irányának a felcserélése, szövegértés zavara. Nem tud egyszerre figyelni az olvasás technikájára és a szöveg tartalmára, lassú az olvasás tempója. A diszlexiás gyermekeknek különleges, speciális tanítási módszerekre van szükségük, mely logopédus kompetenciája.

A cikk tájékoztató jellegű, a megjelenése pillanatában fennálló aktuális helyzetet tükrözi, ezért az információ felhasználása előtt kérünk, tájékozódj hivatalos forrásból is.

Megjelent: 583 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. október 21., szombat 11:20

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.