Táplálékkiegészítők – nézeteim két ovis gyerek anyukájaként

Írta: Koponyás Katalin
Értékelés:
(0 szavazat)
A fotó illusztráció A fotó illusztráció

Éreztél már olyat, hogy - szerinted - mindent megtettél a gyerek egészségéért, de az mégis folyton taknyos, beteg és esetleg bőrproblémákkal küzd? Én igen, egészen pontosan két éve, amikor elkezdett a nagyobbik lányom óvodába járni… 

A saját bőrünkön tapasztaltam meg azt, hogy igenis fontos az étrendünk kiegészítése! Elmesélem a történetünket, hátha ti is átélitek otthon a cikkben említett, hétköznapinak tűnő, ámde felejthető gyerekkori problémákat és elgondolkozol az olvasottakon…

Kisgyermekek a családban…

Az elejétől kezdve odafigyeltem arra, hogy mivel etetem, itatom a gyerekeimet, gondoltam ezzel a tudatossággal mindent megteszek azért, hogy megfelelően fejlődjön a testük, az immunrendszerük. Lehetőség szerint kerültem a túlzottan feldolgozott, adalékanyagokat, sok cukrot tartalmazó élelmiszereket. Esetenként bio élelmiszerek is kerültek az asztalra, de ezeknek a forrása és beszerezhetősége sosem volt meggyőző számomra, így ennél nagyobb hangsúlyt nem fektettem rájuk. Szerencsére a nagylányom jó étvágyú, nem válogatós gyerek, ezért mindig meg is ette az egészséges ételeket, amiket készítettem neki. Ha mégis elkapott valami nyavalyát, igyekeztem minél kevésbé alkalmazni a gyógyszereket, bár ennek ellenére mégis volt itthon jó néhány vény nélkül kapható szer.

Aztán jött az ovikezdés…

Rögtön az első héten elkezdődött a takonykór, majd nem sokkal később a köhögés is. Kicsit elkeseredtem, mert azt hittem, hogy erős a gyerkőc immunrendszere, hiszen mindent megtettem érte. Bár a táplálkozására egyre kevésbé láttam rá, hiszen innentől a nap nagy részében az óvodai menzaételeket ette. Aztán azt gondoltam ez normális, hiszen most kezdte a valódi közösségi életet és a többi gyerek is ezekkel a dolgokkal küzd. Az viszont egyáltalán nem tetszett, hogy láthatóan zavarta a leányzót a már két hónapja tartó folyamatos orrfolyás. Mondta is nekem: „Anya! Úgy unom már ezt az orrfújást!” A kisebbik lányom ekkor volt közel egy éves és természetesen ő is elkapta, amit a nővére hazahozott.

Elért a sugallat…

Ekkor egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet arra, hogy miket eszünk, milyen szereket használunk a mindennapokban, és hogy ezek mellett a minőségi táplálékkiegészítőknek milyen nagy létjogosultsága van. A hallottak bogarat ültettek a fülembe és jobban beleástam magam a témába, orvosi előadásokat látogattam és hozzám hasonló anyukákkal is beszélgettem ez irányú tapasztalataikról.

Amiket megtudtam és jó, ha te is szem előtt tartod…

Valóban, látszólag jól étkezünk, de az ételeink bel tartalma, tápértéke igen csekély, amelyről ma már számos tudományos anyag szól. Ezt hívják MINŐSÉGI ÉHEZÉSnek és azért veszélyes, mert ha nem tudatosítjuk magunkban ennek létezését, akkor amíg fiatalok vagyunk nem mindig tűnik fel a hiány, de idősebb korban mindenkinél kiderül, hogy milyen „hozott anyagból dolgozik”. Ezért érdemes még fiatal korban gondolni a betegségmegelőzésre, egészségmegőrzésre.  

Mit tehetünk…

Amit mi, anyák, elsősorban megtehetünk családunk és főleg gyerekeink egészsége érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékkal látjuk el családtagjaink szervezetét. (Természetesen az egészséges életmód többi szegmense, a rendszeres sport, a káros anyagoktól és stressztől mentes életvitel is nagyon fontos.) Ha a gyerek minden nap megkapja a számára szükséges tápanyagokat, akkor azok, mint apró téglák, napról napra egyre inkább erősítik a fejlődésben lévő immunrendszerét és végül egy erős várként tud majd a későbbiekben, ill. idősebb korban is helyt állni. A hangsúly a rendszeres, életvitelszerű alkalmazáson van, a kúra jelleg nem hoz időtálló eredményt (mint a fogyókúra esetén sem). Akkor most felmerül a kérdés, hogy manapság MILYEN A JÓ TÁPLÁLÉK? Ennek is utána jártam…

 

A mai nagyüzemi mezőgazdaság és élelmiszeripar mellett az tenne igazán jót az egészségünknek, ha minden nap friss, változatos, megbízhatóan bio gazdálkodásból származó élelmiszereket fogyasztanánk. Arra a következtetésre jutottam, hogy én ezt nem tudom biztosítani családomnak, hiszen nem szeretnék földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozni és a közelemben sincs ennek megfelelő beszerzési hely. A mai kor átlag emberének elvárásai szerint, tehát teljesen megfelelő, kényelmes, praktikus és szükséges megoldás a táplálékkiegészítők használata.

A többség mit választ…

Eddig már sokan eljutottak, hiszen ma már minden családnál megtalálhatók legalább a C-vitamin és lassan a D vitamin készítmények, amik többnyire a gyógyszertárból kerülnek a háztartásokba, köszönhetően a gyógyszeripar jelentős mennyiségű reklámjának. (De a gyógyszeriparnak – ha tudatosan átgondoljuk – nem lehet érdeke a jó minőségű, hasznos vitamin készítmények előállítása…) Ezekről a termékekről azt kell tudni, hogy mesterséges anyagokból állnak, kémiai úton állítják elő a benne lévő hatóanyagokat és mindenféle, szintén szintetikus kísérő anyagot tesznek mellé, hogy valahogyan működjenek. A szintetikus szerek felszívódása igen rossz, ezért ezen probléma kiküszöbölését a mennyiség növelésében látják.

 

Ha belegondolunk: jó lehet a testünknek egy halom műanyag?Ha választani kellene, hogy mi legyen a vasárnapi ebéd alapanyaga: egy friss tanyasi csirke, vagy egy gumicsirke? Melyiket választanád? Látszólag mindkettő csirke. Az elsőtől valószínű rögtön jól laksz majd, a második, csak egy ideig lesz elég, de nem laksz tőle sokkal jobban akkor sem, ha kettőt eszel meg, sőt attól, még a hasad is megfájdul…

A jó megoldás…

Mivel az emberi szervezet a természetes anyagokat részesíti előnyben érdemes a táplálékkiegészítők választásánál ezt is szem előtt tartani. Hiszen ha ilyen formában juttatjuk be a tápanyagokat, akkor azok valóban hasznosulni tudnak úgy, hogy közben nem terhelik meg a testet. A természetes táplálékkiegészítők piaca is igen nagy, tudatosan érdemes itt is válogatni, mindig figyelembe véve az ár-érték arányt. Ma már léteznek olyan korszerű eljárások, amiknek köszönhetően a friss, érett és bio zöldség-gyümölcsök, illetve gyógynövények tápanyagait szinte sérülésmentesen, hosszú szavatossági idővel és praktikus kiszerelésben juttathatjuk el a háztartásunkba. Mindenkinek javasolt, hogy olyan minőségi készítményeket használjon, amiknél megbízhatóan biztosított:  

 • természetes eredetű összetétel
 • az alapanyagok minősége (magas hatóanyag tartalom és bio származás),
 • a tudományos hátterű, korszerű technológia,
 • a környezetvédelmi irányelvek alkalmazása, és a
 • folyamatos hozzáférhetőség.

Fentiek alapján érvényesülhet a kevesebb több elve, így összességében pénzügyi szempontból is ésszerűbb ezt a megoldást választanunk.

A mi választásunk és eredményeink…

Az előzőeket átgondolva, én találtam egy megbízható hátterű termékcsaládot és elkezdtük használni a termékeit, már két éve részei mindennapjainknak. A folyamatos használat során többek közt azt tapasztaltam, hogy a gyerekek teljesen máshogy reagálnak egy-egy betegségre, láthatóan Ők küzdik le, a megtámogatott immunrendszerük segítségével. Ugyanis nem szűntek meg a betegségek - ez nem is várható el, hisz nem csodaszerekről van szó - de a rájuk adott válaszreakciókból látszik a minőségi változás.

 

Véleményem szerint nem kell félni a betegségektől, ha megfelelően készítjük fel rá a szervezetet, hiszen ezek által edződik az immunrendszer. És nem szükséges otthon tartani a gyereket azzal, hogy nehogy elkapjon valamit… Játsszon csak a barátaival, élvezze a gyerekkort! Mi két éve nem használunk semmiféle gyógyszertári készítményt, a háziorvoshoz is csak nagyon ritkán járunk, akkor is csak kontrollra, de mindig megnyugtató választ kapunk, hogy jó úton járunk.

 

Érezhetően erősebbek lettek a gyerekek, így gyorsan átvészeljük a megbetegedéseket, melyek enyhe lefolyása miatt az oviból alig hiányoznak, amikor szükséges, 2-3 nap alatt kikúrálom őket. Idén a kisebbik lányom is elkezdte az ovit, de teljesen más minőségben, mint annak idején a nagylányom. Nála nyoma sincs a szűnni nem akaró orrfolyásnak, köhögésnek, pedig Ő sokkal rosszabb evő, igen válogatós, zöldséget, gyümölcsöt szinte egyáltalán nem hajlandó enni, de így az étrendje kiegészítésével mégis minden nap hozzájut a megfelelő tápanyagokhoz.

 

Az elején persze Őt is megérintette az új közösségbe kerülés, de pár itthon töltött nap után folytathattuk az intézménybe járást, így nem kellett újra beszoknia, mint más csoporttársának. Megnyugtató számomra, hogy a táplálékkiegészítők, mint egyszerű eszközök alkalmazásával könnyen érvényesíthetem eredeti, egészség központú elképzeléseimet gyermekeim táplálásával és gyógyításával kapcsolatban. Mindezt úgy, hogy nem kell görcsölnöm azon (mint régen tettem), hogy milyen élelmiszerekhez jutnak olyankor, amikor nem vagyok velük.

 

Írta: Koponyás Katalin – egy budakalászi anya, aki felelősséget vállalt családja egészségéért

Amennyiben felkeltettem érdeklődésedet a témával kapcsolatban, bátran keress meg a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Személyes beszélgetés keretében szívesen segítek tapasztalataimmal és a témában összegyűjtött tudásommal a Te problémáidban is, hiszen a család egészsége és pénztárcája miatt sem mindegy, hogy milyen utat választunk!

 

www.budakalasz.babamama.info, helyi szülői információs oldal"

A cikk tájékoztató jellegű, a megjelenése pillanatában fennálló aktuális helyzetet tükrözi, ezért az információ felhasználása előtt kérünk, tájékozódj hivatalos forrásból is.

Megjelent: 3055 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. november 19., kedd 04:29

Tetszett a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Kultúr

 • 1

Életmód

 • 1

Sors

 • A

  A "szűz királynő" szüzessége

  Erzsébet királynő különleges géneket örökölt. Nem csak uralkodásra, de szüleit tekintve, szerelemre is született, hiszen a világ egyik legizgalmasabb romantikus történetének gyümölcseként kódolva volt a nagy érzelmekre. Apja, VIII. Henrik, anyja Boleyn Anna volt, aki miatt Anglia királya nemcsak saját, de országa hivatalos vallását is Bővebben
 • 1

Kereső

Kövess minket

Videók

Rövid hírek

 • 10 celeb, akiket bizonyos országokból kitiltottak

  A legnehezebb dolog a világon híresnek lenni. A hírességek gyakran még könyveket is írnak, hogy elmondják, milyen nehéz az életük.

  Bővebben
 • Szülei le akarták beszélni a világsztárt, hogy színésznő legyen

  Ha a szüleire hallgat, Margot Robbie (A Wall Street farkasa, Suicide Squad – Az öngyilkos osztag) ma „rendes munkát” végezne,

  Bővebben
 • Golden Globe a #MeToo jegyében

  Az idei Golden Globe ünnepség jóval több volt, mint egy nagyszerű filmes díjátadó a Hollywoodban elterjedt szexuális zaklatási botrány miatt.

  Bővebben
 • Begorombult az Arany Glóbusz-díjas színésznő

  Agresszív lépéseket tesz Emily Blunt (Gideon lánya /Arany Glóbusz/, Az ördög Pradát visel /Arany Glóbus-jelölés/), hogy Hollywoodban a nők ugyanakkora

  Bővebben
 • Ezek Meghan Markle újévi fogadalmai

  Meghan Markle számára 2018 élete egyik legjelentősebb éve lesz. Az amerikai színésznő feleségül megy Harry herceghez, ami által a világ

  Bővebben
 • Matt Damon azt hitte, átverőshow-ban szerepel

  Amikor felkérték Matt Damont a Kicsinyítés című film főszerepére, gyanakodva sandított körül: a kamerákat kereste, mert azt hitte, át akarják

  Bővebben
 • Ezt kívánja a rajongóinak karácsonyra Király Viktor

  A népszerű énekes gőzerővel készül karácsonyi lemezbemutató koncertjére, de sűrű programjában sem feledkezett meg rajongóiról.

  Bővebben
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • Most népszerű

Facebook

Bulvár

 • 1
 • 2
 • 3

Szerelem

 • 1
 • 2
 • 3

Ezotéria

 • 1
 • 2
 • 3

Világ

 • 1
 • 2
 • 3

Gyerek

 • 1
 • 2
 • 3

Könyv

 • 1
 • 2
 • 3

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.