Tabajdi Rita: "Egyszer csak egy reggel felébredtem, és jött a megvilágosodás, hogy ezzel kell foglalkoznom."

Írta: Kurucz Enikő 2018. január 31., szerda 09:27
Értékelés:
(0 szavazat)

Keresve sem találhattunk volna édesebb programot egy hideg téli napon, mint a csoki készítés. A kis családi ház láttán, még nem számítottam rá, hogy milyen emlékezetes programban lesz részünk. Rita mosolyogva fogadott minket, és ez a mosoly az utolsó pillanatig tartott. Szépen lassan elmertültünk a csokoládé készítésben. Egyszercsak olyan béke és nyugalom szállt meg, hogy az idő múlásáról is megfeledkeztem. Azt hittem ez a csokiknak köszönhető, de nem csak annak, hanem Rita hihetetlenül kiegyensúlyozott és kedves személyiségének. Árad belőle a nyugalom…

Hogyan kerültél a reklám világából a csokoládék világába?

2008 karácsonyán abszolút autodidakta módon bonbonokat készítettem, egyszerű kis szilikon formákban, nagyjából semmi tudással. A családnak, barátoknak adtam ajándékba, és csupa pozitív visszajelzés érkezett. Ez így ment évről évre, de mindig csak karácsonykor készítettem csokikat, évközben nem igazán. Aztán 2010-ben, amikor a kisfiam óvodás lett, az óvónőket is a bonbonokkal leptem meg a jeles napokon. Akkor már komolyabban kezdett érdekelni csokoládé készítés, karácsonyra kaptam egy professzionális csokis könyvet, de még mindig csak hobbi szinten, a saját örömömre csokiztam. 2012-ben elmentem a Szamoshoz egy kurzusra a barátnőmmel, hogy kikapcsolódjak, azzal foglalkozzam, amit szívesen csinálok. Olyan jól sikerült, hogy ezután úgy döntöttem, hogy még egy trüffel készítő tanfolyamot is elvégzek, szintén a Szamosnál. A 2013-as év teljes mértékben a bonbonozásról szólt. Formákat, ízeket teszteltem, amiket aztán végig kóstoltattam a közvetlen környezetemben, a szomszédokkal, barátokkal és természetesen a családdal. Hamar híre ment a kis boszorkánykonyhámnak és 2013-ban meg is érkezett az első rendelésem, egy születésnapi összeállítás.

Lelkesített a rengeteg pozitív visszajelzés, főleg annak fényében, ami ezzel párhuzamosan történt a magánéletemben, családomban. De még ekkor sem tudtam, hogy hivatásszerűen fogok csokival foglalkozni.

Egyszerűen csak kikapcsolt. 2013 karácsonyán elhatároztam, hogy készítek egy kis prospektust, amelyhez a férjem fotózta a bonbonokat. Ekkor már felvettük a saját reklám cégünk tevékenységébe az édesség gyártást. Szétküldtem az ismerősök között, mert kíváncsi voltam, hogy mi történik. 2 hétig nem történt semmi, aztán 2 hét után csőstül jöttek a rendelések. 3 hétig napi 12 órában a 6 nm-es konyhámban 2500 darab bonbont készítettem el. Durván hangzik, de abszolút nem fárasztott , sőt, még a 12 órás munka után is úgy éreztem, hogy tele vagyok energiával. De még ekkor sem voltam biztos a dolgomban. A kitartásomat teszteltem.

Aztán egy február reggel felébredtem és jött a megvilágosodás az un. „kvantumpillanat” (tényleg így volt :-), hogy ezzel kell foglalkoznom.

Kialakítottam a garázsban a műhelyt az EUS követelményeknek megfelelően, közben a Csokoládé Akadémián egy belga csoki mestertől tanulhattam a bonbon készítés fortélyairól. Nagy élmény volt számomra. 2014 őszén hivatalosan is megnyitottam a Trita csokoládét. Akkor történt sajnos egy tragédia az életemben, viszont volt egy 3000 db-os megrendelésem. Gondolkodtam rajta, hogy mit tegyek, meg tudom-e csinálni vagy lemondjam a megrendelést… Aztán úgy döntöttem, hogy megcsinálom, hiszen ezt akartam, itt a nagy „biznisz”, a szerződés alá volt írva. Ez egy nagyon fontos pillanat volt az életemben.

Mindent egyedül csinálsz?

Mindent egy személyben csinálok. A fotózás, az ízek kitalálása, a beszerzés, minden az én feladatom. Ez egy igazi női sikertörténet… Egymagában is képes egy nő egy ilyen vállalkozást felépíteni… Nehézségekkel, de igen. A gyászévvel a hátam mögött és egyedül egy gyermekkel, kitartással mégis sikerült.

Akkor mégis ott van az a kitartás… csak meg kell találnod azt a munkát, feladatot, amiben ki tudsz tartani és ki tudsz teljesedni…

Vannak hullámvölgyek, amikor alkotói válságban érzem magam, de valahogy mindig jön a fordulópont, ami átbillent ezen. Persze, vannak időszakok, mint a húsvét és a karácsony, amikor színesebbnél-színesebb kívánságok érkeznek. Ilyenkor mindig különböző kollekciókat állítok össze, amelyek mind formában, mind íz világban illenek az adott ünnephez.

Mennyi csokit eszel?

Szeretem a csokit… Nem tudom megunni. Bármilyen ízű lehet, de az ét csoki a kedvencem. Nem eszem sokat, de amikor a krémeket készítem és az ízeket tesztelem, közben nyilván kóstolok is. Előfordult, hogy karácsonykor egy hónap alatt 8000 darab bonbont gyártottam le, na akkor azt mondtam, hogy most 2 hétig nem szeretnék a műhelybe jönni és több bonbont látni.

Milyen különleges ízeid vannak?

Az én specialitásom a különleges íz világ. Eléggé elvetemült ízeket tudok összehozni. Ilyen például a medvehagymás, vagy az oregános fűszerezésű csokoládé. Először mindenki hátrahőköl és néz nagy szemekkel. Ehhez képest, amikor az oregánós csokit megkóstolták páran egy rendezvényen, az utána következőn mind visszajöttek, hogy az összes oregánósat megveszik, mert annyira finom. Csinálok különböző keleti fűszerezésű, pirított hagymás, aszalt szilvás, gyömbéres, wasabis bonbonokat is.

Mi az álmod?

Az, hogy folyamatosan fejlődjek, tanuljak és időről-időre meg tudjak újulni. Még dolgozom azon, hogy elhiggyem magamról, jó az, amit csinálok. Talán annyi vágyam van, hogy egy picit jobban a köztudatba kerüljek, szeretnék több fórumon ott lenni és hogy sokáig csinálhassam azt, amit szeretek.

De boldog vagy most…?

Azt hiszem. :-)

Tritáról és a csodálatos csokijairól itt találtok több infót!

A cikk tájékoztató jellegű, a megjelenése pillanatában fennálló aktuális helyzetet tükrözi, ezért az információ felhasználása előtt kérünk, tájékozódj hivatalos forrásból is.

Megjelent: 2190 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. január 31., szerda 17:43

Tetszett a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Kultúr

  • 1

Életmód

  • 1

Sors

  • A

    A "szűz királynő" szüzessége

    Erzsébet királynő különleges géneket örökölt. Nem csak uralkodásra, de szüleit tekintve, szerelemre is született, hiszen a világ egyik legizgalmasabb romantikus történetének gyümölcseként kódolva volt a nagy érzelmekre. Apja, VIII. Henrik, anyja Boleyn Anna volt, aki miatt Anglia királya nemcsak saját, de országa hivatalos vallását is Bővebben
  • 1

Kereső

Kövess minket

Videók

Rövid hírek

  • 10 celeb, akiket bizonyos országokból kitiltottak

    A legnehezebb dolog a világon híresnek lenni. A hírességek gyakran még könyveket is írnak, hogy elmondják, milyen nehéz az életük.

    Bővebben
  • Szülei le akarták beszélni a világsztárt, hogy színésznő legyen

    Ha a szüleire hallgat, Margot Robbie (A Wall Street farkasa, Suicide Squad – Az öngyilkos osztag) ma „rendes munkát” végezne,

    Bővebben
  • Golden Globe a #MeToo jegyében

    Az idei Golden Globe ünnepség jóval több volt, mint egy nagyszerű filmes díjátadó a Hollywoodban elterjedt szexuális zaklatási botrány miatt.

    Bővebben
  • Begorombult az Arany Glóbusz-díjas színésznő

    Agresszív lépéseket tesz Emily Blunt (Gideon lánya /Arany Glóbusz/, Az ördög Pradát visel /Arany Glóbus-jelölés/), hogy Hollywoodban a nők ugyanakkora

    Bővebben
  • Ezek Meghan Markle újévi fogadalmai

    Meghan Markle számára 2018 élete egyik legjelentősebb éve lesz. Az amerikai színésznő feleségül megy Harry herceghez, ami által a világ

    Bővebben
  • Matt Damon azt hitte, átverőshow-ban szerepel

    Amikor felkérték Matt Damont a Kicsinyítés című film főszerepére, gyanakodva sandított körül: a kamerákat kereste, mert azt hitte, át akarják

    Bővebben
  • Ezt kívánja a rajongóinak karácsonyra Király Viktor

    A népszerű énekes gőzerővel készül karácsonyi lemezbemutató koncertjére, de sűrű programjában sem feledkezett meg rajongóiról.

    Bővebben
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Most népszerű

Facebook

Bulvár

  • 1
  • 2
  • 3

Szerelem

  • 1
  • 2
  • 3

Ezotéria

  • 1
  • 2
  • 3

Világ

  • 1
  • 2
  • 3

Gyerek

  • 1
  • 2
  • 3

Könyv

  • 1
  • 2
  • 3

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.