Rábaközi Andrea: "Hazug és fals ez a világ"

Írta: Kurucz Enikő 2017. szeptember 18., hétfő 07:37
Értékelés:
(0 szavazat)

Biztos mindenki ismer legalább egy olyan embert, aki energikus, állandóan pörög és ez az életvidámságát óhatatlanul átragasztja a másikra is. Rábaközi Andrea pontosan ilyen. Az ötödik X- be lépve is gyönyörű, mosolygós, és kifogástalan az alakja. Arról kérdeztük, hogyan őrzi meg szépségét, mit gondol a természetességről, illetve, hogyan látja a mai modellvilágot.

Hogyan lett a szakácstanulóból modell?

Jöttek hidegtálakat fotózni és megkértek, hogy álljak be egy fotóra, mert milyen helyes kislány vagyok. Én azonban egyáltalán nem akartam ide-oda állni és fotóztatni magam. Nem terveztem, hogy az életem a szépségipar felé veszi majd az irányt. Aztán egy évig járt a nyakamra Béla Laci, az MTI statisztaszervezője. Laci nagyon sok embert fedezett fel régen. Megkérdeztem tőle: Ha elmegyek egy próbafotózásra, akkor végre békén hagysz? Azt ígérte, igen. Így elmentem a fotózásra, és 1986-ban az év felfedezettje lettem. Tulajdonképpen így indult a karrierem.

A legtöbb modell napjainkban külföldön kezd karriert. Te sosem gondolkodtál ezen?

Dehogynem! Nekünk is volt erre lehetőségünk, de én mindig megelégedtem azzal, amit itthon, kis hazánkban elértem.

Nem vagyok egy “szerencsepróbálós” típus, hogy hónom alatt a könyvvel elinduljak a nagyvilágba. Más kultúrában, idegen lányokkal egy modellszálláson hónapokig… Én erre alkalmatlan voltam.

A mostani szépségideál inkább az őzike szem, barna haj. Te világéletedben szőke voltál, sosem skatulyáztak be emiatt? Nem bántad meg, hogy megőrizted a szőkeségedet?

Én csak kívül vagyok szőke, állítólag! :-) Ezt feltétlenül az agyi dolgokra értem, hanem arra, mindig is barna típus szerettem volna lenni. Sőt, vörös, szeplős, tehát teljesen másmilyen, mint ahogy kinézek. Hála’istennek az én időmben nagy szükség volt az olyan lányokra, mint én, így nem is volt konkurrenciám! Míg a barna lányok 180 cm magasak és vékonyak voltak, addig én egyedül álltam a saját nőies adottságaimmal. Ezért is lettem több divattervezőnek a kedvence. Örültek, hogy végre lehet alkotni, és varrni valakire. A tucat, a konfekcióméret, ami jó volt a kolléganőkre, azokra a hölgyekre, akik kicsit erősebbek mellben vagy nőiesebb alkattal bírnak, már nem illett.

Azt hiszem, nem túlzok, amikor azt állítom, hogy minden nő kíváncsi a titkodra. Mitől nézel ki úgy, mint anno huszonévesen?

Én a nyers táplálékot részesítem előnyben. Gyerekkoromban sem voltam egy nagy főtt étel kedvelő. Nyers koszttal és magokkal táplálkozom, és ez számomra nem lemondás! Sokan kérdezik, hogy úristen ezt, hogy bírod? Nagyon jól.

Nekem is van heti egy „evős napom”. Olyankor három férfin is túlteszek. El is szörnyülködnek, akik látnak ilyenkor.

Még így, 56 kilósan is luxusnak tartanám, ha minden nap jóllaknék. Aki szeretné tartani a súlyát, annak igenis oda kell figyelnie. Nálam ez fontos. Az egyik várandósságom alatt 21 kg-ot híztam, a másik alatt 17 kg-ot. Akkor tényleg büntetlenül, amit megkívántam azt megettem. Ezt én nem engedem meg magamnak, hiszen dolgozom. De, ha nem dolgoznék, akkor sem hagynám el magam. Dupla oroszlán vagyok, így a hiúságom miatt nem tenném. Az sem utolsó szempont, hogy annyi ruhám és cipőm van, hogy képtelen lennék lecserélni az egész ruhatáramat az elkövetkezendő 40 évre. Vannak ellenőrző ruháim. Például a Rapülők - ÁJ láv jú című klipjében viselt ruhám az egyik ilyen. Ez egy 25 éves ruha, évente felkapom egyszer-kétszer, mikor úgy érzem, hogy nem vagyok formában. Ha simán feljön a cipzár, akkor nagyon boldog vagyok!

Tudjuk, hogy két csodálatos kisfiad született. Ha kislányod lett volna, őt is a modellkedés felé tereled?

Nagyon örülök, hogy fiús anyuka vagyok. Ha kislányom született volna, nagyon nehéz lenne érveket felsorakoztatni számára, hiszen valószínűleg hozná a múltamból a fotókat, mondván, hogy én is modellkedtem. Más világ van, ezt tudom csak mondani. Fel is hígult a piac, teljesen másról szól, és emiatt persze félteném a lányomat, nem örülnék, ha ezt az irányt választaná. Lehet, hogy hagynám, hogy belekóstoljon, de természetesen csak a felügyeletem alatt. Saját tanfolyamokat is tartasz. Mit tapasztalsz a mostani kislányokon? 8 éves kortól tanítok, kislányokat általában. Látom, hogy teljesen mást gondolnak erről a szakmáról, mint amilyen valójában. Sajnos a mai világban könnyű pénzkereseti lehetőségként tekintenek a modellkedésre. Pedig ez közel sem az! Rengeteg munka, lemondás van mögötte.

A szépségipar fals képet mutat a kívülálló számára, pedig nagyon nehéz küzdelmeket rejt magában.

Talán éppen ezért történik gyakran, hogy smink nélkül megszólják az embert, hogy – Ja hát ez így néz ki? Hát hogy nézne ki? Két füle, két szeme van mindenkinek! Azért, mert az emberek látnak egy retusált, gyönyörű anyagot, ezt szokták meg, az még nem azt jelenti, hogy az a valóság! Ugyanakkor esztétikailag például muszáj egy 14 éves kislányt is retusálni. Ez a szakma! Ki lenne kíváncsi arra, ha nézegeti az újságot, hogy ennek karfiolja, annak striája van, vagy szeplős, vagy tiszta anyajegy a háta. Nem ezért veszik meg az újságot az emberek. Én mindig haragszom azért, ha megszólnak egy külföldi sztárt smink nélkül. Igen, így néz ki civilben. Sajnos, jobban kéne vigyázni, hogyan megy az illető emberek közé, tudnia kellene, hogy esetleg lefotózhatják, és utána negatív kritikát kap.

Az emberek tele vannak előítéletekkel. Ezért hazug és fals ez a világ. Miért hiszik azt az emberek, ha reggel felkel egy híresség, akkor makulátlan az arca, a haja? Miért nézne ki makulátlanul? Ugyanolyan halandó ember, mint mi.

Szülőknek is tartasz tanfolyamot?

Igen, jönnek hozzám felnőtt nők is, akiket kisminkelünk, felöltöztetünk. A legtöbb esetben, mikor tükörbe néznek, az első reakciójuk az, hogy - Úristen, ez én vagyok? Sajnos, nem is próbálgatják feszegetni a hétköznapokban a saját határaikat. És sajnos kívülről várják a csodát. Ahhoz azonban már lusták, hogy tegyenek is magukért. Néha a szülők is azért íratják be a lányaikat ezekre a tanfolyamokra, mert külső embertől várják a segítséget. Azt gondolják, hogy a gyerekek az idegentől inkább elfogadják a tanácsot, mint a saját szüleiktől.

Mennyire hiszel abban, hogy mindig tip-top külsővel kell az embernek utcára mennie?

Nagyon sokszor kellett már megjelennem és nagyon sokféle ruhát kellett már viselnem úgy, hogy azt a látszatot keltsem, ezek e legszebb, legkényelmesebb öltözékek a világon, miközben egyáltalán nem az én stílusomban készültek. Ezért civilben teljesen más vagyok. Néha topisan öltözködöm...

Engem nem érdekel, ha nincs három hetente frissen festve a hajam. Nekem nem ez számít egy emberben, és én mindig magamból indulok ki. Amire sokszor rá is faragok…

Viccet félretéve, nem mérvadó számomra a csilli-villi és a kirakatmegjelenés. Az egy szakma, amit fontos, hogy az ember külön tudjon választani a magánéletétől.

Most ünnepelted az 50. születésnapodat. Ez mégiscsak fél évszázad. Ugyan egy cseppet sem látszik rajtad, de kíváncsi vagyok rá, hogyan élted meg? Hogyan ünnepeltél? Volt nagy baráti összejövetel?

Baráti társasággal ünnepeltünk. Négy napot töltöttünk Spanyolországban. Három percem volt elvonulni tőlük egy picit, amikor elmúlt éjfél. Akkor a férjem utánam jött és én csak annyit kérdeztem tőle: Hova tűnt ez az 50 év? De ugyanúgy éltem meg, mint a harmincat vagy a negyvenet. Engem az sosem érdekelt, hogy valaki papíron hány éves.

Sok szülő beleesik abba a hibába, hogy a saját álmait vetíti a gyermeke életére. Te találkoztál a tanításod során ilyennel?

Az, hogy egy gyereknek a szülő álmát kell élnie, nekem mindig szívfájdalom. Teljesen értelmetlen, amikor egy szülő a saját megvalósulatlan álmát szeretné elérni, és ezért a gyerekét valami olyasmi felé tolja , amihez annak se affinitása, se külseje nincs esetleg. Volt olyan tanítványom, akin azonnal látszott, hogy nem az a kifejezett modell alkat. Nagyon ügyesen végigcsinálta a napot. A tanfolyam végére mégis megállapította, hogy ő inkább a kamera másik oldalán maradna. És én örültem neki. Arra jó egy ilyen nap, hogy megmutasd neki, mire képes, és aztán ő maga dönthesse el, mit szeretne, vagy mit nem szeretne csinálni. Ez csodálatos érzés!

Azt kérdezem tizenhat-tizenhét éves lányoktól, hogy miért akarnak úgy kinézni, mint egy 35 éves nő? A negyven-ötven évesek pedig miért akarnak 20 évesnek tűnni? Felborult a világ.

Valahogy nem találják a helyüket benne a nők. Nem tudom miért… Tanítom, átadom, imádom ezt csinálni. Tanácsot kérnek, segítek, elmondom, hogy mit egyenek, hogyan öltözzenek. Mindent elmondok nekik, de néha olyan, mintha minden mondatom süket fülekre találna… Vagy csak várják a csodát. Pedig a csoda bennük van.

 

Fotós: Dévai Zoltán

A cikk tájékoztató jellegű, a megjelenése pillanatában fennálló aktuális helyzetet tükrözi, ezért az információ felhasználása előtt kérünk, tájékozódj hivatalos forrásból is.

Megjelent: 1485 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. szeptember 21., csütörtök 07:35

Tetszett a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Kultúr

 • 1

Életmód

 • 1

Sors

 • A

  A "szűz királynő" szüzessége

  Erzsébet királynő különleges géneket örökölt. Nem csak uralkodásra, de szüleit tekintve, szerelemre is született, hiszen a világ egyik legizgalmasabb romantikus történetének gyümölcseként kódolva volt a nagy érzelmekre. Apja, VIII. Henrik, anyja Boleyn Anna volt, aki miatt Anglia királya nemcsak saját, de országa hivatalos vallását is Bővebben
 • 1

Kereső

Kövess minket

Videók

Rövid hírek

 • 10 celeb, akiket bizonyos országokból kitiltottak

  A legnehezebb dolog a világon híresnek lenni. A hírességek gyakran még könyveket is írnak, hogy elmondják, milyen nehéz az életük.

  Bővebben
 • Szülei le akarták beszélni a világsztárt, hogy színésznő legyen

  Ha a szüleire hallgat, Margot Robbie (A Wall Street farkasa, Suicide Squad – Az öngyilkos osztag) ma „rendes munkát” végezne,

  Bővebben
 • Golden Globe a #MeToo jegyében

  Az idei Golden Globe ünnepség jóval több volt, mint egy nagyszerű filmes díjátadó a Hollywoodban elterjedt szexuális zaklatási botrány miatt.

  Bővebben
 • Begorombult az Arany Glóbusz-díjas színésznő

  Agresszív lépéseket tesz Emily Blunt (Gideon lánya /Arany Glóbusz/, Az ördög Pradát visel /Arany Glóbus-jelölés/), hogy Hollywoodban a nők ugyanakkora

  Bővebben
 • Ezek Meghan Markle újévi fogadalmai

  Meghan Markle számára 2018 élete egyik legjelentősebb éve lesz. Az amerikai színésznő feleségül megy Harry herceghez, ami által a világ

  Bővebben
 • Matt Damon azt hitte, átverőshow-ban szerepel

  Amikor felkérték Matt Damont a Kicsinyítés című film főszerepére, gyanakodva sandított körül: a kamerákat kereste, mert azt hitte, át akarják

  Bővebben
 • Ezt kívánja a rajongóinak karácsonyra Király Viktor

  A népszerű énekes gőzerővel készül karácsonyi lemezbemutató koncertjére, de sűrű programjában sem feledkezett meg rajongóiról.

  Bővebben
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • Most népszerű

Facebook

Bulvár

 • 1
 • 2
 • 3

Szerelem

 • 1
 • 2
 • 3

Ezotéria

 • 1
 • 2
 • 3

Világ

 • 1
 • 2
 • 3

Gyerek

 • 1
 • 2
 • 3

Könyv

 • 1
 • 2
 • 3

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.